Ulrik napja van. | 2020.07.04 | MNB középárfolyam:

Szovjet ügynökök Mao ürülékét túrták, hogy többet tudjanak meg róla

2016-01-29 18:24:08

Egy titkos küldetés, amely körül a szó szoros értelmében nem volt tanácsos szaglászni: a sztálini Szovjetunióban titkosügynökök az országba látogató külföldi méltóságok, köztük a baráti Kínai Népköztársaság első embere, Mao Ce-tung ürülékében vájkálva próbáltak meg többet megtudni róluk pszichológiai kórképükhöz egy volt ügynök szerint.

    Mao Ce-tung 1949 telén utazott Moszkvába, ahol nemcsak az ő, hanem beleinek mozgását is nyomon követték a helyi titkosszolgák. A kommunista Kína vezérének tíznapos látogatása előtt különleges vécéket állítottak üzembe, amelyek segítségével a politikus székletét titkos dobozok, és nem a csatornák nyelték el - írta pénteken a The Daily Telegraph című brit lap orosz forrásokra hivatozva.
    Mao ürülékét aztán kicsempészték elemzésre - állítja Igor Atamanyenko egykori szovjet ügynök. "Akkoriban nem voltak olyan lehallgató készülékek, mint ma, ezért a specialistáink a leghóbortosabb ötletekkel álltak elő arra vonatkozóan, hogy miként gyűjtsenek információkat" - magyarázta. 
    Arra a kérdésre, hogy a szovjet tudósok mit is reméltek megtudni Mao Ce-tung és más külföldi vezetők székletéből, Atamanyenko a BBC-nek azt válaszolta: "Például azt, hogy ha valakinek a mintájában magas volt a triptofán szintje, az annak a jele volt, hogy az illető nyugodt és megközelíthető". Ez az aminosav hozzájárul a jó kedélyállapothoz. "A káliumhiány az ürülékben viszont arra utalt, hogy a személy, akitől a minta származott, ideges természet és álmatlanságban szenved" - sorolta a volt ügynök.
    Igor Atamanyenko szerint a különleges laboratóriumot maga Lavrentyij Berija, 1938 és 1953 között a szovjet titkosszolgálat vezetője felügyelte.
    Úgy tűnik, Sztálin utódja, Nyikita Hruscsov nem osztotta elődje lelkesedését a kémkedés e fajtája iránt, amelyet a Komszomolszkaja Pravda című orosz újság szerint hatalomra kerülése után nem sokkal lehúztak a vécén.
    
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/12128743/How-and-why-Soviet-agents-spied-on-Chairman-Maos-poo.html
http://www.bbc.com/news/world-asia-35427926?ocid=socialflow_facebook&ns_mchannel=social&ns_campaign=bbcnews&ns_source=facebook