Ulrik napja van. | 2020.07.04 | MNB középárfolyam:

A romániai magyarság jogaiért áll ki Balassagyarmat önkormányzata

2016-01-29 16:21:34

Balassagyarmat képviselő-testülete arról döntött, hogy a Civitas Fortissima városünnep alkalmával hagyományteremtő szándékkal minden évben felhívja a figyelmet a határon túli magyarságot érő kisebbségi jogsérelmekre; az idei első határozatban a romániai magyar kisebbség jogaiért áll ki a Nógrád megyei város önkormányzata - tájékoztatta a település alpolgármestere pénteken az MTI-t.

    Csach Gábor (Fidesz-KDNP) utalt arra: 97 évvel ezelőtt, 1919. január 29-én magyar katonák és polgárok űzték ki a megszálló csehszlovák katonaságot Balassagyarmatról, ezzel elérték, hogy a település Magyarország része maradt. Az Országgyűlés 2005-ben a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet adományozta a Nógrád megyei településnek.
    Az évfordulón ez évtől kezdve felszólalnak a határon túl maradt magyarság védelmében, akiket magyarságukért ér sorozatosan hátrányos megkülönböztetés - tette hozzá.
    A határozatban a képviselő-testület az Európai Unió alapokmánya értelmében nyilvánította ki tiltakozását "a romániai magyarság kisebbségi jogait és a székely autonómiatörekvéseket érő, még mindig tapasztalható visszásságok ellen".
    Egyben felkérte Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP) polgármestert, hogy kezdeményezze Magyarország önkormányzatainál hasonló szolidaritási nyilatkozatok megtételét, ezzel is kifejezve a magyarság egységes kiállását - közölte Csach Gábor.