Gedeon napja van. | 2024.03.28

Idén is pályázhatnak az önkormányzatok az Élelmiszerlavina programban

2016-01-29 14:40:13

 

Az idén február 18-ig várják önkormányzatok, oktatási intézmények és civil szervezetek pályázatait a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában; a nyertesek több százezer forint értékű zöldség vetőmaghoz juthatnak, amelyből közösségi termelést indíthatnak földjeiken - közölték a program szervezői az MTI-vel pénteken.

 

    A hetedik alkalommal szervezett programba olyan saját vagy bérelt földterületekkel rendelkező pályázókat várnak, akik vállalják, hogy az elnyert zöldség - többek között burgonya, paradicsom, paprika, hagyma, cukkini - vetőmagokat elvetik, gondozzák, betakarítják, majd a terményeket nehéz sorsú családoknak, időseknek, fogyatékkal élőknek adják.
    A támogatott pályázók nagy része hátrányos helyzetű térségekből kerül ki, ahol kevés a munkalehetőség. Az Élelmiszerlavina program nyertesei az aktív munkába is bevonják a rászoruló embereket, akik így tapasztalatokat szereznek a kerti munkákban. Az elmúlt években többen ennek hatására kezdték el ismét művelni területeiket.
    A közlemény idézi Cseh Balázst, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnökét, aki elmondta: a kiválasztott szervezetek támogatásának mértékét elsősorban felajánlott földterületük és termelési kapacitásuk, valamint a támogatni kívánt rászorulók száma alapján állapítják meg. A Syngenta által felajánlott összesen több millió forint értékű vetőmagokból egy pályázó akár félmillió forintos vetőmag csomagot is kaphat márciusban. A pályázaton részt vehet minden, Magyarországon bejegyezett jogi személyiséggel rendelkező civil szervezet, oktatási intézmény és önkormányzat. A megvalósításba egyéb szervezeteket is, például helyi cégeket, egyházi szervezeteket is bevonhatnak. 
    A program révén tavaly 52 önkormányzat és nonprofit szervezet földjén 170 tonna terményt takarítottak be, amelyek 14 ezer nehéz sorsú emberhez kerültek. Az Élelmiszerlavina története során eddig már 115 ezren kaptak segítséget a közlemény szerint.