Auguszta napja van. | 2024.03.29

Átadták az Év Levéltári Kiadványa díjakat

2016-01-29 08:40:00

 

Átadták a tavalyi év legjobb levéltári kiadványait elismerő díjakat csütörtökön Budapesten. Mint a Magyar Levéltárosok Egyesületének közleménye kiemeli, első alkalommal díjaztak határon túli magyar levéltárat.

 

    Az Állambiztonsági Szolgálatok Történelmi Levéltárában a Nyitott Levéltárak 2015 programsorozat zárásaként rendezett díjátadón négy kategóriában - legjobb forráskiadványok, monográfiák és tanulmánykötetek, szakmai kiadványok és levéltári adatbázisok - összesen 11 munkát díjaztak.
    Mint írják, a forráskiadványok közül az első helyre a "boldog békeidők" egyik vezető történésze, Márki Sándor izgalmas naplója került, az 1873 és 1892 közötti időszakot felölelő kiadványt Erdész Ádám szerkesztésében a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára jelentette meg. A monográfiák és tanulmánykötetek kategóriájában egy 18. századi újító kalocsai érsekekről szóló monográfia nyert. Tóth Tamás A Kalocsa-Bácsi Főegyházmegye 18. századi megújulása Patachich Gábor és Patachich Ádám érsekek idején (1733-1784) című munkája a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár kiadásában látott napvilágot.
    A levéltári szakmai kiadványok között az első díjjal a bécsi állami levéltárban található magyar vonatkozású iratok leltárát jutalmazták. Fazekas István A Haus-, Hof- und Staatsarchiv magyar vonatkozású iratai című kötetét a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára jelentette meg. A levéltári adatbázisok kategória győztese pedig Budapest Főváros Levéltárának Ybl Miklós Virtuális Archívuma lett - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    A Magyar Levéltárosok Egyesülete 2013 óta ítéli oda az elismeréseket a kiemelt közművelődési jelentőségű, magas szakmai és esztétikai színvonalú köteteknek, illetve a korszerű technológiával elérhető adatbázisoknak.
    A közlemény szerint Tyekvicska Árpád, az egyesület elnöke a díjátadón is kiemelte, hogy első alkalommal pályázott és nyert díjat határon túli magyar iratokat őrző levéltár. A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár kiadványa - Bernád Rita és Barabás Kisanna Plébániai levéltárak II. A Marosvásárhelyi és a Székelyudvarhelyi Gyűjtőlevéltárak repertóriuma című munkája - a szakmai kiadványok kategóriájában a második helyet érdemelte ki.
    Tyekvicska Árpád szerint a hazai egyházi levéltárak is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak tudományos műhelyként, már nem az első alkalommal. 
    A rangos szakmai zsűri értékelése szerint a meglévő stabil levéltári tudományos műhelyek mellett újak is megjelentek, vagyis országszerte komoly kiadványkészítő tevékenység folyik a levéltárakban - hangsúlyozza a közlemény.