Emma napja van. | 2024.04.19

Csok - Rétvári Bence: a családok gazdasági megerősítése a cél

2016-01-27 21:10:00

A polgári kormány célja a családok gazdasági megerősítése, ezért vezette be a családi típusú adózást és a családok otthonteremtési kedvezményét - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán a Lakiteleki Népfőiskolán.
Az államtitkár a Mindszenty Vándoregyetem hallgatói előtt tartott előadásában arra hívta fel a figyelmet: egy keresztény értékrendű kormány értékrendjével nem férhet össze, hogy a több gyermek vállalása a család elszegényedését jelentse.
    Rétvári Bence hangsúlyozta: a családi típusú adózás és a családok otthonteremtési kedvezménye nem szociális juttatás. Emlékeztetett arra, hogy a korábbi kormányok segélyezési logikára építették a támogatást. 
    Megfogalmazása szerint az államnak - sok brüsszeli bürokrata véleményével szemben - nem az a feladata, hogy megváltoztassa a családok definícióját, hanem hogy védje és támogassa a családokat. Ezt a szemléletet képviseli az illetékjogszabályok módosítása, amely szerint az egyenes ági öröklés esetén nincs illeték, azért, hogy a családon belül maradjon a vagyon, amely így nemzedékről, nemzedékre száll - mondta.
    Kitért arra: a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) a családok megerősítése, a gazdaság fellendítése mellett azért alkották meg, hogy a szülők a mai kor követelményeinek megfelelően tudjanak gyereket vállalni. Kiemelte a lakásépítés áfájának csökkentését is, amely olcsóbbá teszi az ingatlanokat.
    Fontosnak nevezte, hogy a lakosság négyötöde támogatja a csokot, a 40 év felettieknél az áfacsökkentés támogatása 95 százalékos.
    Az államtitkár szerint mindenkinek szeretnének segíteni, aki gyermeket vállal és dolgozik.
    Tájékoztatása szerint a használt lakásokra is kedvezőbb feltételekkel igényelhető az otthonteremtési kedvezmény. Egy gyermek esetében ez az összeg akár 600 ezer forint is lehet, két gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint, három gyermek után 2,2 millió forint, négy vagy több gyermek után pedig 2 millió 750 ezer forint. Új lakás építésekor vagy vásárlásakor a kedvezmény egy gyermek esetén szintén 600 ezer forint, két gyermek után azonban már 2,6 millió forint, míg a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a három- vagy többgyermekes, illetve a tíz éven belül legalább három gyermeket vállaló családok igényelhetik.
    Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke azt mondta: az intézkedés megerősíti a családokat, erősíti a nemzettudatot. Reményét fejezte ki, hogy több, külföldön élő család dönt a mellett, hogy hazatér és igénybe veszi a csokot.



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó