Emma napja van. | 2024.04.19

Pereli Kairót az al-Dzsazíra tévé az őt ért egyiptomi "támadások" miatt

2016-01-27 18:20:18

Nemzetközi pert indított az egyiptomi kormány ellen az al-Dzsazíra pánarab hírtévé, azzal vádolva Kairót, hogy hadjáratot folytat a csatorna és munkatársai ellen - jelentette szerdán a hírtelevízió.
A tévé honlapján megjelent közlemény szerint az al-Dzsazírának "nem volt más választása", minthogy a washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) elé vigye az ügyet, miután az egyiptomi kormány közel két éve nem reagál a csatorna panaszaira, sőt, "inkább folytatta a csatorna és munkatársai ellen irányuló támadásait".
    A csatorna független ítéletet remél a nemzetközi testülettől "egy sor politikai indíttatású perrel, és azokkal a hamis vádakkal kapcsolatban, amelyeket Egyiptom a hírtévé számos újságírója ellen emelt". "Mindezen felül a csatorna berendezései is támadásokat szenvedtek az (egyiptomi) hadsereg, a rendőrség, valamint a kormányt támogató különböző bandák által" - áll a közleményben, amely a károkat "visszafogott becslések alapján" 150 millió dollárra (43 milliárd forint) tette.
    A világ legnézettebb arab csatornájának egyiptomi irodáit a biztonsági erők lerohanták, több munkatársát pedig letartóztatták mindössze órákkal azután, hogy a hadsereg 2013. július 3-án elmozdította Mohamed Murszi iszlamista elnököt. A hatalomváltással nyeregbe került egyiptomi rezsim az említett dátumot forradalommá nyilvánította, az al-Dzsazíra viszont azóta is államcsínyként emlegeti. Később több, a nemzetközi közösség által hevesen bírált per indult a katari székhelyű hírtévé újságírói ellen.
    Az al-Dzsazíra nyíltan támogatja Murszit és a mögötte álló iszlamista szervezetet, az Egyiptomban időközben terrorcsoporttá nyilvánított Muzulmán Testvériséget. Kairó szerint a csatorna elsődleges célja, hogy teret adjon a Murszi-rezsim hű szövetségesének számító Katar Egyiptom-ellenes kampányhadjáratának.
    Az al-Dzsazíra szerdai bejelentésében műholdas felvételeket is közölt azokról az egyiptomi katonai bázisokról, amelyekről - a csatorna szerint - zavarják a hírtévé egyiptomi adását.



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó