Auguszta napja van. | 2024.03.29

A spanyol király ismét konzultál a parlamenti pártokkal a kormányfőjelölésről

2016-01-27 15:25:00

 VI. Fülöp spanyol király újabb egyeztetéssorozatot kezdett a parlament pártjaival szerdán Madridban, amelynek végén ismét felkéri egyiküket a kormányalakításra. A konzultációkat azért kell megismételni, mert Mariano Rajoy, a választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) jelöltje, a múlt héten elutasította a felkínált lehetőséget mondván, hogy a megválasztásához szükséges támogatást nem kapná meg a parlamenti szavazáson.

    Az uralkodó a február 2-ig tartó megbeszéléseket a legkisebb parlamenti pártokkal kezdi, és utolsóként fogadja a legnagyobb frakcióval rendelkező PP képviselőjét. A baszk nacionalista EH Bildu és a katalán függetlenséget képviselő Katalán Köztársaság Baloldala (ERC) továbbra sem vesz részt azt egyeztetéseken.
    A pártok közül elsőként ismét az Új Kanári-szigetek (NC) képviselője járt az uralkodónál. Federico Quevedo a találkozót követő sajtótájékoztatóján elmondta: továbbra is Pedro Sánchezt, a szocialista párt (PSOE) főtitkárát támogatnák Spanyolország kormányfőjeként, de mégis azt kérte a királytól, hogy újra Mariano Rajoyt bízza meg a kormányalakítással, mert úgy véli, a konzervatív politikus "nem bújhat ki a felelősség alól".
    Spanyolországban még sosem fordult elő, hogy egy miniszterelnök-jelölt nem fogadta el az uralkodó felkérését. A királyi konzultációk második fordulójának kezdetén még semmi jele nincs annak, hogy a pártok megállapodnának egy jelölt támogatásáról. Úgy tudni, hogy néhány telefonhíváson és a sajtóban való üzengetésen kívül valódi tárgyalást nem folytatnak.
    A konzervatív Néppárt továbbra is a nagykoalíció lehetőségét keresi a szocialista párttal és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárttal. Míg a radikális változásokat követelő baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) a szocialista pártnak ajánlotta támogatását egy baloldali koalícióhoz.
    Az El País című baloldali napilap értékelése szerint komolytalannak tűnik, hogy a történtek után Mariano Rajoy ismét részt vesz a királyi konzultáción, főleg azután, hogy még egy párttal sem ült tárgyalóasztalhoz. Az El Mundo című konzervatív napilap pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a magas beosztású néppárti politikusokat érintő, kedden kirobbant valenciai korrupciós botrány a lehető legrosszabbkor jött Mariano Rajoynak, mert akadálya lehet annak, hogy megszerezze más pártok támogatását.
    A politikai elemzők szerint döntő lehet, hogy szombaton a szocialista párt területi elnökeit tömörítő vezetőtestület felhatalmazza-e Pedro Sánchez főtitkárt a tárgyalásra a Podemos nevű párttal való koalíciós együttműködésről, és ha igen, akkor azt milyen feltételekkel. Ettől függ az is, hogy a főtitkár milyen konkrét elképzeléseket vázolhat fel az uralkodónak a jövő heti találkozón.
    A politikai patthelyzet annak a következménye, hogy a december 20-i parlamenti választásokon egyik párt sem szerezte meg az önálló kormányalakításhoz szükséges többséget a parlamentben.