Gedeon napja van. | 2024.03.28

Papp Károly: a migrációs nyomás ellenére az ország közbiztonsága kiegyensúlyozott maradt 

2016-01-27 14:50:00

 A rendőrség múlt évi tevékenységének legnagyobb eredménye, hogy az ország közbiztonsága a példátlan migrációs nyomás ellenére kiegyensúlyozott maradt - mondta az országos rendőrfőkapitány a szervezet 2015. évet értékelő vezetői értekezletén szerdán, Budapesten.

    Papp Károly szerint a rendőrség számára a legnagyobb kihívást tavaly az illegális migrációval kapcsolatos feladatok jelentették, amelyeket eredményesen és hatékonyan oldottak meg. Erre példaként említette, hogy a Nézőpont Intézet 2015. szeptemberi felmérése szerint az állampolgárok 78 százaléka volt elégedett a migrációt kezelő rendőri munkával.
    Felidézte: a 2015 eleji párizsi terrorcselekmények után egész évben hármas fokozatú terrorveszélyeztetettségi szint volt érvényben, a rendőri szerveknek ennek megfelelően kellett végrehajtaniuk a feladataikat. Az idei célkitűzéseket felsorolva is azt hangsúlyozta: "a terrorfenyegetettség kezeléséből az Országos Rendőr-főkapitányságra háruló feladatok következetes végrehajtása a szervezet kiemelt feladata".
    A múlt évről szólva Angela Merkel német kancellár, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök magyarországi látogatásának, továbbá a tömegrendezvényeknek, különösen a magyar-román Európa-bajnoki futballselejtező biztosítását emelte ki. Felhívta a figyelmet az új szolgálati törvény múlt évi hatálybalépésére is, ami átlagosan 30 százalékos illetményemelést eredményezett az egyébként 35,9 éves átlagéletkorú állomány számára. 
    A bűnügyi statisztikát ismertetve kiemelte, hogy 267 628 bűncselekményt regisztráltak, ez 13,5 százalékos csökkentést jelent a 2014-es adatokhoz képest, miközben az eredményes nyomozások aránya 51,4 százalékról 54,8 százalékra javult. A legtöbb regisztrált bűncselekményt a fővárosban követték el, ezt követi Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megye, a legkevesebbet pedig Tolna, Nógrád, Vas és Komárom-Esztergom megyében. A százezer lakosra jutó bűncselekmények száma Budapest mellett Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt az átlagosnál magasabb, míg Komárom-Esztergom, Békés, Veszprém és Vas megyében alacsonyabb. 
    Csökkent az emberölések, a testi sértések, a garázdaságok, a lopások, az autólopások, a lakásbetörések, a rablások és a rongálások száma, ugyanakkor mintegy duplájára nőtt az embercsempészések száma tavaly 2014-hez képest - hangsúlyozta. 
    Csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma 13,5 százalékkal, 55 285-re, viszont az eredményes nyomozások aránya 6,4 százalékkal, 64 százalékra nőtt. Papp Károly a kedvezőbb irányú változást azzal magyarázta, hogy a közterületeken összességében több időt teljesítettek szolgálatot a rendőrök, együttműködtek a polgárőrökkel és szükség esetén gyorsabban reagáltak. Az összes bűncselekmény 20,7 százalékát követték el tavaly közterületen. Kitért arra, hogy az illegális migrációs nyomás miatt még nagyobb figyelmet kellett fordítani a szolgálatok tervezésére, a közterületeken összesen 18 millió 688 ezer szolgálati órában teljesítettek szolgálatot.  
    A bűnügyi statisztikával összefüggésben ismertette azt is, hogy a tavaly lezárt valamennyi szándékos emberölés, illetve halált okozó testi sértés miatt indult bűnügyben elfogták a tetteseket. 
    Összességében 4,6 százalékkal kevesebb, 91 866 bűnelkövetőt regisztrált a rendőrség, mint 2014-ben, de 24-ről 38-ra nőtt a gyermekkorú elkövetők száma és az időskorú bűnelkövetők száma is emelkedést mutat. Valamennyi korcsoportban csökkent ugyanakkor a sértettek száma, 214 533-ról 183 401-re. 
    Tavaly a rendőrség 7417 embert vett őrizetbe, közülük 3723-nak rendelte el a bíróság az előzetes letartóztatását, míg 84-nek lakhelyelhagyási tilalmat, 101-nek házi őrizetet írtak elő. 
    A közlekedésbiztonságról szólva elmondta: 2,5 százalékkal nőtt a sérüléssel járó balesetek száma, köztük a halálos, a súlyos és a könnyű sérülésekkel járóké is. Tavaly balesetekben 644-en haltak meg, 2014-ben 626-an. Csökkent ugyanakkor az ittasan okozott balesetek száma.
    Az illegális migrációval összefüggésben Papp Károly azt emelte ki, hogy a jogellenes cselekmények száma a 2014-es 61 664-ről múlt évben 430 607-re nőtt. Tavaly 391 ezren léptek be az országba a schengeni külső határokon, összesen 106 országból: a legnagyobb számban magukat szírnek, afgánnak, irakinak, koszovóinak, pakisztáninak valló emberek, de olyanok is voltak, akik burundi, jamaicai, panamai, brazil vagy kolumbiai állampolgárnak vallották magukat. 
    Az országos rendőrfőkapitány az idei év célkitűzései közé sorolta az állampolgárok szubjektív biztonságérzetét leginkább befolyásoló jogsértésekkel, például az autólopásokkal és az azokhoz kapcsolódó bűncselekményekkel, a betöréses lopásokkal szembeni hatékony fellépést, a schengeni külső határok fokozott őrizetét, a közlekedési baleseti helyzet javítását. 
    Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára köszöntőjében azt mondta: nem lesz egyszerű a rendőrség számára 2016, mert elvárás a szervezettel szemben, hogy a színvonal ne essen. Előrevetítette: nem lesz egyszerű az idei év a migrációs helyzetet tekintve sem, a probléma ugyanis egységes európai megoldás hiányában nem szűnt meg. 
    Felidézte: a magyar kormány ismerte fel először a migrációs nyomás veszélyét és reagált erre, amiért eleinte sok kritika érte, ma már azonban a probléma által érintett országok "egymásnak adják a kilincset", hogy tanulmányozzák a kezelési technikát. Közölte, a migrációs probléma "hozadéka", hogy soha nem látott együttműködés alakult ki a rendészeti szervek, illetve a minisztériumok között. 
    Úgy értékelte: a magyar rendőrség vezetése szakmailag egységes, világos elvárásokat és feladatokat fogalmaz meg, az állomány pedig szakmailag felkészülten végzi tevékenységét.