Andrea napja van. | 2024.04.18

Nézőpont: többen támogatják az MSZP-t, mint a Jobbikot

2016-01-27 09:50:00

Őrzi tavaly ősszel visszaerősödött táborát a Fidesz-KDNP, a teljes felnőtt népesség körében az MSZP - ha statisztikai hibahatáron belüli különbséggel is, de - megelőzte a Jobbikot; ezek a Nézőpont Intézet legfrissebb, január közepi felmérésének eredményei, amelyeket szerdán közöltek az MTI-vel.

    A nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség alapján reprezentatív, ezerfős mintán elvégzett telefonos felmérés eredményei azt mutatják, januárban a megkérdezettek 32 százaléka szimpatizált a kormánypártokkal, "ami statisztikai értelemben azonos a decemberi 34 százalékkal"; a kormánypártok támogatottsága továbbra is magasabb, mint az összes ellenzéki párté együttvéve.
    A Jobbik az év első hónapjában sem tudott erősödni a tavaly év végi mélyponthoz képest, a párt támogatottsága jelenleg 10 százalék a teljes felnőtt népesség körében - írják, hozzátéve, a 11 százalékon álló MSZP a baloldali táboron belüli támogatottságát is növelni tudta az öt százalékon álló DK-val szemben. 
    A baloldal (MSZP, DK, Együtt, PM) egésze ugyanakkor érdemben továbbra sem tudott erősödni. Az Együtt és a PM tábora 1-1 százalékos, míg az LMP-vel változatlanul a megkérdezettek 3 százaléka szimpatizál - áll a kutatás összegzésében.
    A Nézőpont szerint a legvalószínűbb listás eredmény (potenciális szavazók) alapján a Fidesz-KDNP 44, a Jobbik 23, az MSZP 15, a DK 7, az LMP 5, az Együtt 2, a PM pedig 1 százalékon áll.