Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megkezdődött az őstermelői igazolványok cseréje

2016-01-26 15:27:00

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megkezdte a mezőgazdasági őstermelői igazolványok cseréjét, a papíralapú igazolványok helyett a kártya alapú elektronikus igazolványokat vezetnek be - közölte a köztestület elnöke hétfőn Budapesten háttérbeszélgetésen.

    Győrffy Balázs emlékeztetett: az új mezőgazdasági őstermelői igazolványokról szóló kormányrendelet január 1-jén lépett hatályba. Ez teremti meg a kártya alapú elektronikus igazolványok bevezetésének feltételeit.
    Az új jogszabály alkalmazása csökkenti az őstermelők hosszú távú adminisztrációs terheit, valamint az ellenőrzési jogkörök kibővítésével gazdaságfehérítő célokat is szolgál - mondta az elnök. Az új igazolványt eddig 17 ezren igényelték, ők 2 két hónapon belül kapják meg a kártyát.
    Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézést a jövőben is a falugazdászok végzik, ezért mielőbb őket kell felkeresni ez ügyben - mondta a NAK elnöke.
    A NAK-nak mintegy 340 ezer őstermelőről van tudomása, az idén eddig 140 ezren hosszabbították meg jogállásukat, amit a többiek március 20-ig tehetnek meg.