Emma napja van. | 2024.04.19

Szakértő: bizonytalan a szíriai polgárháború lezárására irányuló tárgyalások kimenetele

2016-01-26 11:03:37

Bizonytalan a szíriai polgárháború lezárására irányuló genfi tárgyalások kimenetele, egy hosszú folyamat elején állnak a szembenálló felek - erről N. Rózsa Erzsébet külügyi szakértő beszélt az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

    A szakértő elmondta: már az is vitatott, hogy egyáltalán kik ülhetnek tárgyalóasztalhoz a várhatóan a hét végén kezdődő megbeszéléseken. Törökország ellenzi, hogy a törökországi kurdok képviselője részt vehessen a tárgyalásokon, Bassár el-Aszad szíriai elnököt pedig a saját országában is sokan elfogadhatatlannak tartják - tette hozzá.
    Kitért arra, hogy az orosz gép lelövése miatti orosz-török viszály és a közelmúltban kibontakozott szaúdi-iráni ellentét sem könnyíti a megegyezést, nem beszélve a térségben szerveződött számos fegyveres csoportról. Ugyanakkor a menekültáradat és a terrorveszély fokozódása miatt elodázhatatlanná vált a rendezés, ami nyilván csak egy hosszú folyamat eredménye lehet - közölte N. Rózsa Erzsébet.
    Az öt éve tartó szíriai polgárháború lezárása érdekében az elmúlt években már két tárgyalássorozatot is tartottak Genfben, de egyik sem vezetett eredményre.