Auguszta napja van. | 2024.03.29

Felmérés: a horvátok több mint fele elégedett az új kormánnyal

2016-01-25 17:03:00

A horvátok 51 százaléka elégedett az új horvát kormánnyal, 40 százalékuk nincs megelégedve, 9 százalékuk pedig nem tudja, mit gondoljon róla - derült ki a Nova TV horvát kereskedelmi csatorna által készített közvélemény-kutatásból.

    Tihomir Oreskovic miniszterelnök kiválasztásával a megkérdezettek 63 százaléka elégedett, 32 százalék viszont elégedetlen, 5 százalékuk pedig nem tudott választ adni. 
    Arra a kérdésre, hogy az új miniszterelnök jobban vezeti-e majd az országot, mint a leköszönő szociáldemokrata Zoran Milanovic, 53 százalékuk válaszolt igennel, míg 25 százalék szerint nem lesz változás. Mindössze 17 százalék gondolta azt, hogy Oreskovic rosszabb miniszterelnök lesz Milanovicnál. 
    A megkérdezettek 56 százaléka szerint a kormány reformkormány lesz, míg 40 százalék szerint nem. 
    A Nova Tv arról is megkérdezte az állampolgárokat, hogy a kormány kitart-e négy évig. 64 százalék gondolja úgy, hogy a kormány kitölti a mandátumát, 28 százalék szerint azonban ez nem fog sikerülni neki.
    A két nagy párt, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a leköszönő Szociáldemokrata Párt (SDP) fej fej mellett végzett a november 8-i parlamenti választásokon, és egyaránt tárgyalásokba kezdett a harmadik legtöbb mandátumot szerző Híd párttal, amely nélkül egyik sem tudott kormányt alakítani. A több mint egy hónapig tartó konzultációk után a Híd végül a konzervatívokkal állapodott meg. 
    Az új horvát kormányt pénteken választotta meg a parlament. Politikai elemzők szerint azonban gyenge lábakon áll a parlamenti többség. A technokrata miniszterelnök vezette új kormány beiktatása után a Híd újabb három képviselője döntött úgy, hogy külön képviselői csoportot alapít - korábban három képviselő már megtette ezt -, sőt egyikük, Ivan Lovrinovic szavazatával sem támogatta az új kormány megalakulását. 
    Tomislav Karamarko első miniszterelnök-helyettes, a HDZ elnöke a hét végén a párt Imotskiban megtartott gyűlésén azt mondta, információi szerint a választásokon csalás történt.
    "A választások éjszakáján olyan jelzéseket kaptunk, hogy megloptak bennünket öt vagy hat mandátummal, de ezt ki is fogjuk vizsgálni" - jelentette ki.
    A horvát választási bizottság (DIP) Karamarko kijelentése miatt hétfőn feljelentést tett az ügyészségen ismeretlen tettesek ellen, lehetséges bűncselekmény okán, választási csalás gyanújával.