Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az első magyar kvótás kevesebb utazást vállal az olimpia előtt

2016-01-25 07:49:33

 A pisztolyos Tobai-Sike Renáta első magyarként szerzett indulási jogot a riói olimpiára, amely előtt biztosan kevesebbet fog utazni, mint tavaly.

    "A riói felkészülés programját nagyjából már összeállítottuk edzőmmel, Győrik Csabával, s ugyan biztosan lesznek benne változások, de azt eldöntöttük, hogy csak két világkupa-versenyre megyek el, Münchenbe és Rióba" - nyilatkozta az MTI-nek a BHSE sportlövője, aki a 2014-es világbajnokságon sportpisztolyban elért harmadik helyével szerzett kvótát, majd légpisztolyban ötödik lett.
    A nyári játékok előtt hagyományosan négy világkupa-viadalt rendeznek a sportlövőknek, ezek kiváló alkalmat jelentenek, hogy a világ legjobbjaival, s az olimpiai ellenfelekkel versenyezhessen, ám a 37 éves magyar sportoló tanult az elmúlt év viszontagságaiból.
    "Szinte állandóan utaztam, ám sajnos a hosszú repülések, átállások nincsenek jó hatással rám. Egy-egy ilyen repülőutat követően rendszeresen émelygek, s egy-két napig enni sem tudok, ennek pedig az lett az eredménye, hogy tíz kilót fogytam 2015-ben, amit még mindig nem sikerült visszahíznom" - mondta Tobai-Sike, aki a 2014-es vb sikerei után tavaly márciusban a légfegyveres Eb-n harmadik volt.
    A Rio előtti programot már látja, de magára az olimpiára még ritkábban gondol.
    "Előfordul, hogy eszembe jut és a legszebb álmaim megvalósulását látom magam előtt, jó eredmény, érem, de van, amikor félve gondolok rá, s inkább el is hessegetem magamtól a riói képet" - mondta Tobai-Sike Renáta.
    A riói olimpia azért sem vonhatja el a 37 éves sportlövő figyelmét a mindennapokról, mert a közeljövőben is komoly feladatok várnak rá. Február végén Győrben rendezik meg a légfegyveres Európa-bajnokságot, melyen még egyáltalán nem biztos a csapattagsága. A szövetségi kapitányként is tevékenykedő Győrik Csaba által meghatározott válogatási feltételeknek ugyanis meg kell felelni, márpedig a háromból az első válogató nem sikerült jól Tobai-Sikének, aki két hete nem tudott fináléba kerülni a százhalombattai versenyen.
    "Arról a napról jobb nem beszélni, egyszerűen vak voltam" - emlékezett vissza a rossz évindítóra. - "A múlt héten egy szlovéniai nemzetközi versenyen szerepeltem, ahol az első nap hasonlóan gyengére sikeredett, szerintem serdülő koromban lőttem utoljára ilyen gyengéket, ám vasárnap 378 körös alapot értem el, ami már egész jó, s végül negyedik lettem."
    A február utolsó hetében sorra kerülő győri Eb-nek az olimpiai kvóta szempontjából Tobai-Sike számára tehát már nem lesz tétje, a riói szereplést tekintve viszont még lehet. A női pisztolyosoknál ugyanis jelenleg neki és Csonka Zsófiának van már kvótája, ám mindketten a 25 méteres számban szerezték, így 10 méteren még nincs magyar induló. Viszont a kvótás sportlövő a játékokon minden olyan számban részt vehet, melyben rendelkezik egy úgynevezett minimális kvalifikációs eredménnyel (MQS). Mindez azt jelenti, hogy jelen állás szerint Tobai-Sike és Csonka légpisztolyban és sportpisztolyban is lőállásba léphet Rióban, a helyzet azonban változik, ha Győrben valaki más is kvótát szerez.
    "Az nyilván kicsit bonyolult helyzetet eredményezne. Most nem lehet tudni, mi alapján dőlne el, ki miben indulhatna, lehet, hogy válogatózni kellene, nem tudom" - mondta ezzel kapcsolatban a kiváló pisztolyos, hozzátéve, valószínűleg a korábbi nagy világversenyen elért eredményeket is számításba vennék a kérdés eldöntésénél, márpedig ebben Csonka Zsófia és ő is a hazai vetélytársak előtt jár. 
    "Azért is furcsa ez a dolog, mert ugye én a 2014-es vb-n a sportpisztolyos harmadik hellyel nyertem kvótát, utána néhány nappal pedig ötödik lettem légben, ami szintén kvótát ért volna, csak nekem addigra már megvolt." - tette hozzá.
    Tobai-Sike Renáta egyértelműen azzal számol, hogy versenyezhet a győri Eb-n, s ott jól és eredményesen szerepel majd egyéniben és csapatban is.
    "Eredményes csapatunk van, Zsófival és Nemes Adriennel nyertünk már Eb-ezüstöt és vb-bronzérmet is közösen, remélem, Győrben is sikerül dobogóra állnunk." - mondta.