Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nem engedik be a menekülteket egy német város több szórakozóhelyére

2016-01-24 12:39:30

 

Nem engedik be a menekülteket a németországi Freiburg több szórakozóhelyére nők elleni szexuális zaklatásokról és lopásokról szóló panaszok miatt - írták német lapok vasárnap.

 

    A Baden-Württemberg tartományi egyetemváros legkevesebb hat éjszakai szórakozóhelyén változtatták meg a belépési szabályokat a menekülthullám miatt. 
    Egyes helyekről kitiltották a menekülteket, menedékkérőket, máshol csak bizonyos rendezvényekre - például reggae-koncertekre - engedik be őket, és van olyan klub is, ahová újabban tagsági kártyával lehet belépni, és csak az erőszakot, a szexizmust és a diszkriminációt elutasító emberek lehetnek tagok. A szórakozóhelyek üzemeltetői a változtatásokat azzal indokolják, hogy a menekülthullámmal párhuzamosan megszaporodott az incidensek száma, még nemi erőszak kísérletéről és késes támadásról is beszámoltak vendégek. 
    A rendőrség a lopásokat leszámítva nem értesült arról, hogy több atrocitás történik - mondta a Badische Zeitung című lapnak a freiburgi belváros rendőrőrsének vezetője, megjegyezve, hogy a szexuális zaklatások esetében magas lehet a hatóságok által nem ismert ügyek száma, mert az éjszakai életben sok ilyen ügyet barátok vagy kidobóemberek közreműködésével "rendeznek".
    Az mindenesetre feltűnő, hogy emelkedik a szórakozóhelyről szórakozóhelyre vonuló, férfiakból álló csoportok száma. "Ha sok embert nem engednek be helyekre, akkor agresszívak lesznek és a probléma áthelyeződik az utcára" - tette hozzá. Elmondta, hogy a rendőrség több igazoltatással reagál a helyzetre.
    A freiburgi önkormányzat  szociális ügyekért, kultúráért és társadalmi integrációért felelős vezetője hírportálokon idézett nyilatkozatában azt mondta, az önkormányzatnak nincs tudomása arról, hogy "akut problémáról" van szó. Egyben felhívta a figyelmet a diszkrimináció tilalmára, amely a vendéglátóhelyekre is vonatkozik, és elmondta, hogy a mintegy 230 ezer lakosú Freiburgban elhelyezett nagyjából 3 ezer menedékkérő túlnyomó többsége "rendesen" viselkedik, de "fekete bárányok" mindenütt vannak.