Emma napja van. | 2024.04.19

Saját felelősségre már lehet korcsolyázni a Holt-Tiszán, a Balatonon még nem javasolt a jégre menni

2016-01-23 15:18:13

 

Számos folyó és kisebb-nagyobb tó felülete befagyott Jász-Nagykun-Szolnok megyében, saját felelősségre a Holt-Tiszán is lehet már korcsolyázni - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa szombaton az MTI-vel. A Balatonon ugyanakkor még nem javasolt a jégre menni.

    Csesznok Csilla tájékoztatása szerint a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság január 23-án végzett mérése alapján a szolnoki Holt-Tisza jégvastagsága - a mért pontokon - 11 centiméter, saját felelősségre használható korcsolyázásra.
    Hozzátette: a hatályos jogi szabályozás értelmében szabad vizek jegén tartózkodni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá. A jég használata nem engedélyköteles, mindenki saját felelősségére teheti azt, de érdemes figyelembe venni a tiltásokat és a szakemberek ajánlásait - hangsúlyozta. A természetes állóvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog, egységes a szerkezete - fűzte hozzá.
    Tilos a szabadvizek jegén tartózkodni éjszaka, korlátozott látási viszonyok között, járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével. Továbbá kikötők és veszteglőhelyek területén, folyókon, rianás esetén - olvasható a police.hu-n.
    A tájékoztatás szerint a jégbeszakadásoknak halálos kimenetelű végkifejlete lehet, az ilyen jellegű balesetek fő veszélyét elsősorban a kihűlés jelenti. A jeges vízben a legkritikusabb időszak az első 1-2 perc, amikor úgynevezett "hideg sokk" éri a vízbe került embert és lényegében 1-2 perc alatt kihűlhet - áll a rendőrség honlapján.
    Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője szombaton délután az MTI-nek elmondta: a mérések szerint a Balatont már 8-13 centiméteres jég fedi, de a jégtakaró egyenetlen, ezért egyelőre nem javasolják, hogy a jégre menjenek az emberek.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó