Emma napja van. | 2024.04.19

Mazars: még nem késő lépéseket tenni a "megbízható" státusz eléréséért 

2016-01-23 10:28:00

 A megbízható adózói státusz megszerzése számos gyakorlati előnnyel jár, ezért érdemes mindent megtenni a pozitív NAV-minősítés eléréséért - hívja fel a vállalkozások figyelmét a Mazars.

    A könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat közleményében ismerteti: 2016. január 1-jétől újdonságként került be az adózás rendjéről szóló törvénybe a megbízható adózói státusz. Az első minősítést az adózó előélete és 2016. első negyedéves adatai alapján végzi majd el az adóhatóság és egy negyedéven keresztül lesz érvényes. 
    A megbízható adózói státusz számos előnnyel jár. Esetükben például a kiszabható adóbírság és mulasztási bírság felső határa a felére csökken. Ugyancsak jelentős könnyebbséget jelenthet az adóhatósági ellenőrzések hosszának 180 napban való maximálása, amelyet még a kapcsolódó vizsgálatokkal és a felettes szervek általi hosszabbítással sem léphet túl a NAV - hangsúlyozza a cég közleményében Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere. 
    A szakértő szerint a likviditási nehézségeket is könnyebben vészelhetik át azok, akik pozitív státuszba kerülnek, hiszen az adóhatóság által nyilvántartott 10-500 ezer forint közötti tartozásra évente egy alkalommal automatikus pótlékmentes részletfizetés kérhető. 
    Cash-flow szempontból még jelentősebb az a kedvezmény, hogy a jelenlegi 75 napos határidővel szemben 2017. január 1-jétől a megbízható adózók áfakiutalás iránti kérelmét az adóhatóság 45 napon belül, 2018. január 1-jétől pedig 30 napon belül teljesíti. 
    A bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása vagy hibás teljesítése esetén a megbízható adózót a NAV mulasztási bírság kiszabása nélkül, határidő kitűzésével szólítja fel a kötelezettség teljesítésére, vagy a hiba javítására. Ez utóbbi alól azonban kivétel a foglalkoztatotti bejelentés és az ekaer-bejelentés elmulasztása. 
    Megbízható adózó csak olyan cégbejegyzésre kötelezett vagy áfa-regisztrált adóalany lehet, amely legalább 3 éve folyamatosan működik, vagy legalább 3 éve áfa-regisztrált adóalanynak minősül, a tárgyévben és az azt megelőző öt évben megállapított összes adókülönbözete nem haladja meg tárgyévi adóteljesítményének 3 százalékát, valamint a tárgyévben és az azt megelőző öt évben a NAV nem indított ellene végrehajtási eljárást (ide nem értve az átvezetést és a visszatartási jog gyakorlását).
    További feltétel, hogy a tárgyévben és az azt megelőző öt évben nem állt és nem áll csőd-, felszámolási, illetve kényszertörlési eljárás alatt, nem állt adószámfelfüggesztés, vagy adószámtörlés, illetve fokozott adóhatósági felügyelet alatt, nincs 500 ezer forintot meghaladó nettó adótartozása, a rá kiszabott, a tárgyévet megelőző két évben esedékessé vált mulasztási bírság összege nem haladta meg tárgyévi adóteljesítményének 1 százalékát, valamint nem minősül kockázatos adózónak. 
    Nem kizáró ok, ha az adózó nem működött a tárgyévet megelőző öt évben, ebben az esetben az öt évre vonatkozó feltételeket a NAV a működés megkezdésétől, vagy áfaregisztráltak esetén az adóalanyiság kezdetétől vizsgálja. 
    A megbízható adózói minősítésnek több olyan, múltra vonatkozó kritériuma is van, amely "adottságnak" tekinthető, azaz visszamenőleg nem lehet változtatni rajta, legfeljebb idővel kikerülhetnek a figyelési idősávból. Több olyan feltétel is van azonban a listán, amelyek a minősítés időpontjában fennálló állapothoz kötődnek, így esetükben még érdemes lépéseket tenni a megfelelés érdekében - hívja fel a figyelmet Szmicsek Sándor. 
    A szakember szerint március végéig célszerű beszerezni a nemleges adóigazolásokat és rendbe tenni az adófolyószámlát. A NAV ugyanis nem állíthat ki nemleges adóigazolást, ha hiányzó vagy feldolgozatlan bevallást, hiányzó bejelentést, esetleg bármely adónemen adótartozást tart nyilván (esetleg téves adatok, le nem könyvelt befizetések/átvezetések, stb. alapján). 
    A nemleges igazolás igénylése illetékmentes, és a felsorolt eltérések esetén a NAV nem tagadja meg a kiadását, hanem hiánypótlásra szólítja fel az adózót. Ezzel "fájdalommentesen", még a minősítési eljárás előtt pótolhatók az esetleges hiányosságok, tisztázhatóak a félreértések. A szakember megjegyezte: az adóigazolás személyes ügyintézés esetén azonnal átvehető, míg elektronikusan akár egy hét átfutási időt is igényelhet. 
    Annak érdekében, hogy ne kelljen minden negyedévben nemleges adóigazolást kérni, érdemes rendbe tenni az adófolyószámlát is, egyeztetni a társaság adóbevallásait, főkönyveit, kalkulációit és bérszámfejtését az adófolyószámlákon található előírásokkal és befizetésekkel. 
    Szükség esetén kérelmezni kell az adófolyószámla valamely adónemén mutatkozó túlfizetés más adónemre történő átvezetését, érdemes intézkedéseket tenni az adóvisszaigénylés, valamint az esetleges önellenőrzések, bevalláspótlások, illetve az ezekhez szükséges dokumentációk összeállítása érdekében - tanácsolja a Mazars szakértője.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó