Auguszta napja van. | 2024.03.29

Poptörténeti emlékpontot avattak az egykori Bosch Klub épületénél Budapesten

2016-01-22 18:39:00

Poptörténeti emlékpontot avattak pénteken, a magyar kultúra napján Budapesten, az egykori Bosch Klub épületén. A klub az 1960-as években vált a magyar könnyűzene legendás helyszínévé, többek között játszott ott az Illés, a Sankó és a Hungária-előd Syconor zenekar is.

    Magyarország 20. századi történelme megérthetetlen a magyar könnyűzene nélkül - fogalmazott Bajnai Zsolt, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának elnöke az ünnepségen. 
    Hozzátette: a Cseh Tamás Program egyebek mellett célul tűzte ki a magyar könnyűzenei örökség megőrzését is, ennek részeként immár a harmadik emlékpontot avatják fel. Ugyanezt a célt szolgálja az az oral history-sorozat is, amelyben a magyar könnyűzene történetének nélkülözhetetlen háttérszakembereit, zenészeit igyekeznek megszólítani, valamint terveznek egy poptörténeti sétákat lehetővé tévő applikációt is.
    Mint Bajnai Zsolt fogalmazott, nagyon sokszor azt gondoljuk, hogy mivel mindez a közelmúlt része, minden szükséges forrás rendelkezésre áll. Azonban "rengeteg fotó, tárgy és emlék hiányzik, sokakat pedig már nem tudunk megkérdezni, hogy mi is történt" - hangsúlyozta.
    Csatári Bence, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos kutatója az eseményen felidézte: a Balzac utcai Bosch Klub az 1960-as években vált a magyar könnyűzene legendás helyszínévé, többek között játszott itt az Illés együttes, a Radics Bélát is soraiban tudó Sankó, valamint a Hungária-előd Syconor zenekar is.
    Hozzáfűzte: az Illés Utcán című dala az első magyar nyelvű rock-, vagy ahogy a korban mondták, beatszámként itt csendült fel először 1965-ben. A zenekar szerzeményei közül itt hallhatta a közönség első alkalommal az Oh, mondd, a Légy jó kicsit hozzám és a Mindig veled című számokat is, amelyeket az Illés tagjai a kor ismert angol és amerikai slágerei közé illesztve játszottak.
    "A korabeli hangerősítés nem állt a helyzet magaslatán, gyakorlatilag alig lehetett kivenni, hogy miről szólnak ezek a dalok, illetve, hogy milyen nyelven énekelnek a zenészek" - fogalmazott Csatári Bence, aki szerint a magyar beat-, később poprock-számok a magyar kultúra szerves részét képezik, ebben elévülhetetlen érdemei vannak a Bródy-Szörényi szerzőpárosnak.
    Az 1960-as években rendszeresen a Bosch Klubnál "találkoztak" az Újpest- és Vasas-szurkolók, ezért a korabeli rendőrség és állambiztonság fokozott ellenőrzés alatt tartotta nem csupán a szórakozóhelyet, de az itt fellépő zenészeket is - mondta el a történész.
    Az épület homlokzatát díszítő emléktáblát Bródy János, Szörényi Levente és Szörényi Szabolcs, az Illés egykori tagjai leplezték le.