Tivadar napja van. | 2024.04.20

Magyar-szlovén kormányülés - Megkezdődött a két kormány közös ülése

2016-01-22 16:29:33

Megkezdődött a magyar és a szlovén kormány közös ülése péntek délután a Ljubljana melletti Brdo pri Kranjuban.

    Az együttes ülés keretében hat megállapodást kötnek, egyebek közt oktatási, kulturális, környezetvédelmi és infrastruktúra-fejlesztési területen. Megállapodnak a két ország gázvezeték-hálózatának összekötéséről, a villamosenergia-hálózatok összekapcsolásáról.
    A közös kormányülés napirendjén szerepel a bevándorlási válság kezelése is.
    A nap folyamán szlovén-magyar üzleti fórumot is tartanak, 138 magyar cég képviselőinek részvételével.
    A magas szintű látogatás keretében, a magyar kultúra napja alkalmából magyar kulturális intézetet nyitnak meg Ljubljanában pénteken. A ljubljanai állomáshely lesz a Balassi Intézet világszerte működő intézethálózatának 24. tagja.
    Ugyancsak pénteken nyílik meg az új magyar főkonzulátus Lendván.
    A Külgazdasági és Külügyminisztérium a magyar-szlovén kapcsolatokról az MTI érdeklődésére közölte: a két ország kapcsolatai a gazdaság, a kultúra és kisebbségpolitika területén új, intenzívebb együttműködési szakaszba léptek, és ennek eredménye a pénteki kormányzati csúcstalálkozó Brdo pri Kranjuban.
    A magyar-szlovén együttműködés új dimenzióba lép a két kormány együttes szlovéniai ülése nyomán - jelentette ki a szintén Ljubljanában tárgyaló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-nek telefonon nyilatkozva.
    Előzőleg 2007 októberében, majd 2009 novemberében tartottak magyar-szlovén közös kormányülést.