Gedeon napja van. | 2024.03.28

A magyar kultúra napja - Ünnepség a Cseh Tamás Program vonzásában

2016-01-22 15:01:00

A magyar kultúra napja és Cseh Tamás születésnapja egybeesik, január 22-én mindkettőt ünnepeljük. A két éve indult Cseh Tamás Program névadója hiteles, önazonos, autonóm és őszinte példa a fiataloknak - mondta a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke pénteken a magyar kultúra napján tartott ünnepségen a Budapest Music Centerben.
"Cseh Tamás a hely és a pillanat művésze volt, utánozhatatlan légkört teremtett maga körül. A művészet abban áll, hogyan lesz a különleges pillanatokból életmű - ezt kell megtanulnunk Cseh Tamástól" - fogalmazott Doncsev András.
    Szólt arról, hogy a könnyűzenét támogató Cseh Tamás Program keretében tavaly több mint kétszáz új dal született, 150 koncertet rendeztek, 32 fesztiválon voltak jelen, és mintegy ezer közreműködővel dolgoztak. Az NKA alelnöke hozzátette: a program második évadára már kétszer annyi, négyszáz előadó pályázott, mint az elsőre, és közülük tavaly októberben harminc kezdhette meg első hang- és képfelvétele elkészítését.
    Doncsev András beszámolt arról, hogy hamarosan elindul a nép- és világzenét segítő, tavaly év végén meghirdetett Halmos Béla Program, amelynek működéséhez a 150 milliós induló összeg mellé hozzátesznek abból a pénzből, amely az üres adathordozói díjból folyik be. A Halmos Béla Program ideiglenes kollégiuma a következő hetekben áll fel, és hamarosan kiírják a pályázatokat. Elhangzott az is, hogy a tavalyi tízmillió után idén 50 millió forinttal támogatják a Virtuózok mozgalmat.
    "A 22 éve működő NKA jelenleg is átalakítás alatt áll, de a cél ugyanaz, mint az induláskor: azoknak a pályára segítése, akik valóban létrehoznak, alkotnak valamit" - mondta Doncsev András. 
    Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője hangsúlyozta: a tavalyi 500 millió forint után idén már 1 milliárd áll rendelkezésre a fiatal előadók, illetve a vidéki klubok támogatására. "A program igazi küldetése, hogy a megszülető művek eljussanak közönségükhöz, ebben próbálunk mi segíteni".
    Úgy vélte, a program segíteni tudja azokat a vidéki településeket, ahol a támogatott klubok a könnyűzenei rendezvényekkel színesítik a kulturális életet.
    "A Cseh Tamás Program a rendelkezésére álló eszközeivel akár nyolc éven át is a fiatalok mögött állhat, segítve őket kezdő zenészből népszerű, profi előadóvá válni. Ott lehet az induláskor egy próbaterem alprogram támogatásával, segíthet aztán a helyi tehetségkutatókon, az induló zenekari pályázattal, az előzenekari lehetőséggel, dotálhatja a nemzetközi piacra jutást, és ott lehet a széles nyilvánosság elé kerüléskor, a nagyfesztiválokon, a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutatón" - fejtette ki Bajnai Zsolt.
    Az ünnepségen beszédet mondott Török Ádám, a Mini alapítója és Vitáris Iván, az Ivan and the Parazol énekese is. Török Ádám a rock és a beat zenének a fiatalokra gyakorolt forradalmi hatásáról beszélt, Vitáris Iván pedig azt emelte ki, hogy a kultúra felett nem jár el az idő, és ha vigyázunk rá, érték marad. "Ezért játszunk mi is régi beatdalokat" - tette hozzá. 
    Az ünnepségen a Cseh Tamás Program által segített több zenekar, köztük a Szeder, a Hello Hurricane és a Run Over Dogs is fellépett.