Gedeon napja van. | 2024.03.28

Takács Szabolcs: emelte a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség jelentőségét a bécsi EBESZ közgyűlésen való részvétel

2016-01-22 08:15:00

Emelte a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) jelentőségét az, hogy az intézmény képviseltette magát az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közgyűlésen - jelentette ki a csütörtöki eseményt követően Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, az IHRA soros elnöke.
Takács Szabolcs a január 27-én tartandó nemzetközi holokauszt emléknap kapcsán szólalt fel az EBESZ Bécsben rendezett közgyűlésén. 
    Az államtitkár az MTI-nek adott interjújában hangsúlyozta: a magyar elnökség ideje alatt számos olyan esemény történt, amely ismét rávilágított arra, hogy az antiszemitizmus jelen van Európában.     A közgyűlésen ezért áttekintették azokat az Európát ért kihívásokat, amelyek az antiszemitizmus új formájának megjelenéséhez vezettek, és kitértek arra is, hogy az IHRA és a szervezetben résztvevő kormányok hogyan tudnának hozzájárulni ezen jelenségek kezeléséhez. 
    Takács Szabolcs kiemelte: mindenképpen hangsúlyváltást jelent a korábbi időszakhoz képest, hogy több delegáció, az Egyesült Államok, Izrael és Kanada is kiemelve nyilatkozott a magyar elnökség előző évi munkájáról és a magyar kormány döntéseiről. 
    Úgy vélték, hogy mindez hitelesíti a magyar kormány elkötelezettségét az antiszemitizmus elleni küzdelemben - mondta az államtitkár. 
    A politikus hangsúlyozta: az IHRA sajátos szervezet, mert a 31 tagországból nemcsak kormányzati szereplők vesznek részt a munkájában, hanem a kormánytól független oktatási szakértők, történészek és kutatók is.     Ők azon dolgoznak, hogy a holokauszt teljes körű feltárása hozzájáruljon azon társadalmi jelenségek csökkentéséhez, amely erősíti a zsidó közösségekkel szembeni ellenérzéseket - világított rá. 
    Az IHRA Göran Persson volt svéd kormányfő kezdeményezésére alakult nemzetközi kormányközi szervezet, 31 tagállamot és 8 megfigyelő országot fog össze, legfőbb célja, hogy elősegítse a holokauszt emlékezetének megőrzését, a holokauszttal kapcsolatos tudományos kutatást és oktatást. Magyarország 2015 márciusától egy éven át tölti be az IHRA soros elnöki tisztségét, amelyet Romániának ad majd át.