Gedeon napja van. | 2024.03.28

Németországban meghosszabbítják a határellenőrzést

2016-01-21 21:01:00

Németországban fenntartják a határellenőrzést a menekültválság miatt, egyelőre nem lehet tudni, hogy meddig - mondta csütörtökön Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter egy rádióinterjúban.
A kormány egészen biztosan megújítja majd az Európai Bizottságnál a februárban lejáró engedélyt a határellenőrzésre, de nem tudni, hogy meddig kell még folytatni a tavaly szeptemberben ideiglenesen visszaállított intézkedéseket - mondta Thomas de Maiziere az MDR regionális közszolgálati médiatársaság hírrádiójában (MDR Info) sugárzott interjúban.
    Kiemelte, hogy Németország szinte ugyanolyan határigazgatási eljárást alkalmaz a menedékkérőkkel szemben, mint Ausztria. "Mi is visszautasítunk embereket, akik érvényes papírok nélkül érkeznek és nem akarnak Németországban menedékjogot kérni" - mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a német hatóságok már néhány hete "csaknem valamennyi" beérkező menedékkérő teljes körű regisztrációját el tudják végezni.
    Nemcsak a menekülthullám kezelése javult, hanem maga a hullám is csillapodott, januárban eddig naponta átlagosan 2 ezer menedékkérő érkezett, ami jelentős csökkenés tavaly őszhöz képest. Ugyanakkor ez "még nem elég", ráadásul a csökkenésben a rossz időjárásnak is szerepe van. Ezért tovább kell dolgozni az "európai megoldáson", ami az uniós külső határ megerősítését és a Törökországgal kezdett együttműködést jelenti, valamint a menekülteknek a hazájuk térségében való segítségnyújtást, hogy ne kelljen elindulniuk az EU felé - mondta a belügyminiszter.
    Ezen a megoldáson kell dolgozni "amíg csak lehet", és ugyan "egyre kevesebb az idő, de nem fogyott el teljesen" - mondta.
    Kérdésre válaszolva nem kívánta pontosítani, hogy szerinte meddig van még idő az európai megoldásra.
    Később egy berlini sajtóeseményen tett nyilatkozatában bírálta a menedékkérők számának maximálását előirányzó osztrák döntését. Azt mondta, hogy "ameddig csak lehet" el kell kerülni az olyan nemzeti szintű döntéseket, amelyek hatással vannak más országokra. 
    Hozzátette, hogy az osztrák kormány döntésének következményei még bizonytalanok, mert nem készültek el az intézkedés és a nemzetközi jog viszonyát feltáró szakvélemények. Megjegyezte, hogy amennyiben a német kormány olyan lépésre szánná el magát, mint a bécsi vezetés, akkor azt úgy intézné, hogy ne kelljen jogi szakvéleményekre várni.