Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az enyhe időjárás miatt nem alszanak téli álmot a medvék a Pireneusokban

2016-01-21 20:25:00

Szokatlan jelenséget tapasztaltak az utóbbi hetekben az észak-kelet spanyolországi Alt Pireneu Nemzeti Park munkatársai; egy anyamedvét és három bocsát látták élelem után kutatni a hegyekben 1800 méteres magasságban, ami azt jelzi, hogy az enyhe tél miatt nem vonultak vissza téli álmot aludni.
A szakemberek a napokban közzétettek egy videofelvételt is, amelyen jól látszik, hogy a Caramellita nevű barna medve és kölykei egy sziklás hegyoldalon kapaszkodnak felfelé, majd elérve a bokrokat falatozni kezdenek a földre hullott termésből. 
    "Ez igazán különleges helyzet, amelyet még sosem tapasztaltunk a Pireneusokban" - nyilatkozta Santiago Palazón biológus, a katalán kormány állatvédelmi felelőse több spanyol sajtóorgánumnak is. 
    A szakember elmondta, hogy általában november végén a medvék barlangokba húzódnak, és április elejéig ki sem dugják az orrukat. Időnként előfordul, hogy a hímek közül néhányan hamarabb ébrednek a téli álomból, mint a többség. A nőstényekre azonban ez nem jellemző - jegyezte meg.
    A medvék nem a hideg, hanem az élelemhiány miatt alusszák át a telet, de a január közepén szokásos hőmérsékletnél most 5-6 fokkal melegebb van, és ahol a medvecsaládot látták, csak foltokban található hó, míg máskor egy méter magas hóréteg fedi a sziklákat. Vagyis azért vannak ébren, mert könnyen találnak táplálékot - magyarázta a jelenséget a biológus, aki úgy véli, hogy ha havazni kezd, a barna medvék is elvonulnak téli álmot aludni.
    A spanyol-francia határon fekvő hegységben mintegy 40 barnamedve él egy fajtamentő programnak köszönhetően, amely során Szlovéniából költöztettek át medvéket, miután az őshonos barna medvék eltűntek a Pireneusokból.
    Néhány évvel ezelőtt az észak-nyugat spanyolországi Kantábriai-hegységben észleltek egy nagyobb barnamedve-populációt, amelynek létszáma meghaladja a 250-et.