Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-01-21 17:48:00

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Várható időjárás az ország területén péntek estig

    Éjszaka mindenhol megszűnik a csapadék és túlnyomóan derült időre számíthatunk, csak a nyugati és a keleti határ környékén lesz még kevés felhő. Péntek napközben a Dunántúlon jórészt derült időre, keleten időnként megnövekvő gomolyfelhőzetre számíthatunk, emellett mindenütt több órára kisüt a nap. Az élénk északnyugati szelet a Dunántúlon estig még egy-egy erősebb lökés kísérheti, majd mérséklődik a légmozgás.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -12 fok között alakul, ennél hidegebb a hóval borított területeken valószínű, ahol akár -15 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken +1 és -4 fok között várható.


    Időjárási helyzet Európában

    Európa középső részének időjárását továbbra is anticiklon alakítja. Területén az óceán felől érkező nedves levegőnek köszönhetően általában erősen felhős, borult, párás, néhol ködös az időjárás. A jellemző csúcshőmérsékletek +1, -4 fok között alakulnak. A kontinens déli részein azonban igen enyhe az idő. Az Ibériai-félsziget déli, délnyugati partvidékén van a legmelegebb, ott 17, 19 fok is előfordul. Ezzel szemben Európa északabbi részein és a Kelet-európai-síkság vidékén, valamit az Ural előterében gyakran fordul elő havazás, hózápor, és a maximum hőmérsékletek ritkán emelkednek 0 fok közelébe. Európa legészakibb részein igen zord hőmérsékleti értékeket mérnek. Lappföld leghidegebb területein napközben is többfelé mindössze -30, helyenként -36, -37 fokig emelkedik a hőmérséklet. A Kárpát-medence fölé péntek estig ismét szárazabb levegő érkezik, az átlagosnál hidegebb, de napos időre van kilátás.