Auguszta napja van. | 2024.03.29

Oscar-díj - A legjobb idegen nyelvű kategória jelöltjeit vetítik az Urániában

2016-01-21 17:37:00

A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjra esélyes Saul fiát, a Mustang című francia-német-török drámát, valamint A kígyó ölelése című kolumbiai-venezuelai-argentin filmet vetítik szombaton Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

    A kritikusok szerint A kígyó ölelése, amely amazóniai dzsungelben játszódik, valamint a női önrendelkezés kérdéskörét feszegető Mustang lehet Nemes Jeles László Golden Globe-díjas filmjének legnagyobb vetélytársa az Oscar-díjért folyó versenyben - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.
     A török származású elsőfilmes rendezőnő, Deniz Gamze Ergüven filmje, a Mustang, öt török lánytestvér történetét követi nyomon. A főszerepelőket az őket nevelő rokonok és a bigott társadalom egyre szigorúbb korlátok közé szorítja, ezért nem marad más kiút számukra, mint hogy kiálljanak magukért, de mind az öten más-más utat választanak a szabadságért folytatott küzdelem során. 
    A Mustang tavaly novemberben a Lux Filmnapokon már nagy sikerrel szerepelt az Uránia műsorán - azóta elnyerte az Európai Filmdíjat és a Cinefest fődíját is.
    Ciro Guerra rendező A kígyó ölelése című fekete-fehér alkotása a kolumbiai Amazónia elveszett kultúráit és civilizációit idézi meg. Cannes-ban a rendezői program fődíját elnyerő mű főhőse Karamakate, az amazóniai sámán, törzsének utolsó képviselője, aki a világtól elvonultan él a dzsungel mélyén. A két idősíkon játszódó történetben a sámánnak egy maláriás fehér embert kell meggyógyítania, majd három évtizeddel később egy másik fehér ember keresi fel azzal, hogy nem képes aludni. Mindketten azt szeretnék, hogy a sámán vezesse el őket a gyógyulást hozó, pszichedelikus hatású szent növényhez, a yakrunához.
    A tájékoztató szerint Nemes Jeles László Saul fia című filmjét már több mint százhatezren láttak a magyar mozikban. Az alkotást szombaton is 35mm-es kópiáról vetítik.