Emma napja van. | 2024.04.19

Horvát belügyminiszter: az osztrák szigorítás ellentétes a nemzetközi szerződésekkel

2016-01-21 16:25:00

Az osztrák szigorítás, miszerint csak azokat a migránsokat engedik be, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedékjogot kérni, ellentétes a nemzetközi szerződésekkel - jelentette ki Ranko Ostojic leköszönő horvát belügyminiszter csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján, Zágrábban.

    Hozzátette: ennek ellenére Horvátország alkalmazkodik az osztrák intézkedéshez, és csak azokat a Közel-Keletről érkező bevándorlókat engedi be az országba, akik az említett országokban akarnak menedékjogot kérni. 
    A belügyminiszter kifejtette: azonkívül, hogy a migránsokat továbbra is nyilvántartásba veszik, és beírják a nevüket, nemzetiségüket az adatbázisba, egy nyilatkozatot is aláíratnak velük, amelyben közlik, hogy melyik országban akarnak menedékjogot kérni. Ostojic ugyanakkor úgy véli, hogy ezt a kérdést fel sem lehetne tenni migránsoknak a jogszabályok szerint. 
    A miniszter szerint nincs mód arra sem, hogy a bemondott adatok hitelességét ellenőrizni tudják a hatóságok. 
    Pénteken várhatóan megalakul az új horvát kormány, és a belügyminiszteri posztot a bejelentések szerint Vlaho Orepic, a Híd jelöltje veszi át, így Ostojic most tartott utoljára sajtótájékoztatót migrációs ügyben. 
    Politikai szakértők úgy vélik, hogy a költségvetés tervezett konszolidációján túl az új kormány második legfontosabb feladata a migrációs válság kezelése lesz, hiszen a válság szerintük tavaszra még inkább súlyosbodhat. 
    A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban valamivel több mint 600 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Szerda és csütörtök reggel 9 óra között 916 közel-keleti bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.