Emma napja van. | 2024.04.19

Szijjártó: lesz bolgár-magyar gazdasági vegyes bizottság, és remélhetőleg jövőre Budapest-Szófia légi járat

2016-01-21 14:26:00

 Kétoldalú gazdasági vegyes bizottság létrehozásáról állapodott meg Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön Szófiában folytatott tárgyalásain, és az MTI-nek telefonon adott interjúban azt is elmondta, hogy 2017 elejétől remélhetőleg újra lesz közvetlen légi járat Budapest és Szófia között.

    Szijjártó Péter Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel, Daniel Mitov külügyminiszterrel és Bozsidar Lukarszki gazdasági miniszterrel találkozott, és tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról, valamint az Európát leginkább sújtó kihívásokról.
    A gazdasági vegyes bizottság létrehozásáról azért állapodtak meg, mert magyar vállalatok egyre komolyabban érdeklődnek a bulgáriai piaci lehetőségek iránt, és például az OTP, a Richter és a Videoton már jelentős kapacitással van jelen az országban, és bővíteni akarják ezeket - mondta.
    A két ország kereskedelmi forgalma tavaly október végére meghaladta az egymilliárd eurót, ami kilenc százalékos növekedést jelent egy év alatt.
    Magyarország szerdán megkapta az Európai Bizottság azon levelét, amelyben jelzi: nincs kifogása az ellen, hogy a magyar kormány kiírjon egy olyan közbeszerzési eljárást, amelynek eredményeképpen Budapest és a balkáni fővárások között újra lehet légi összeköttetés. Ha sikeres lesz ez a közbeszerzés, akkor remélhetőleg már 2017 elejétől lesz Budapest-Szófia közvetlen járat - mondta a miniszter.
    Sajnálatos magyar szempontból - jelentette ki Szijártó Péter -, hogy lekerült a napirendről a Déli Áramlat gázvezeték megépítése, de a magyar kormány üdvözli, hogy az Európai Bizottság szerdán hozott egy döntést, miszerint pénzügyileg is támogatja Bulgária, Románia, Magyarország és Ausztria együttműködését arra, hogy összekössék gázvezeték-rendszereiket, ezáltal a déli gázfolyosó össze lesz kötve Közép-Európával - tette hozzá.
    Végül Szijjártó Péter elmondta: a magyar és a bolgár külügyminisztérium támogatja, hogy kitűzzék a magyar-bolgár barátság napját, amelyet a bolgár nemzeti szószóló kezdeményezett szerdán az Országgyűlésben.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó