Emma napja van. | 2024.04.19

Vezérigazgató: kimagasló év volt 2015 az Eximbanknak

2016-01-21 12:59:00

Kimagasló év volt 2015 az Eximbanknak, 397 milliárd forint hitelt folyósítottak, 38 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - mondta a Urbán Zoltán, az állami tulajdonú cég vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna műsorában csütörtökön. 

    Elmondása szerint a hitelkihelyezéseikből 421 milliárd exportbővülés valósult meg. Mindez 120 milliárd forint adóbevételt generált, és 400 milliárddal járult hozzá nominális GDP-hez - tette hozzá. 
    Kérdésre válaszolva megerősítette: adtak hitelt piaci feltételekkel, jogszerűen arra is, hogy egy magyar vállalkozó - Andy Vajna - megvegye és új növekedési pályára állítsa a TV2-csoportot. Ez azonban nem tartalmaz támogatást, szigorú kondíciókkal nyújtották a hitelt - hangsúlyozta. Ugyanerről beszélt a budapesti Kopaszi gát egy részének megvásárlásával kapcsolatban is: mint elmondta, arra adtak hitelt, hogy egy több mint 10 éve parlagon heverő, külföldi tulajdonban lévő területet megvegyen egy sikeres magyar vállalkozás - a Market Építő Zrt. - , városrészt építsen, munkahelyen teremtsen. Ezek az ügyletek portfoliójuk kevesebb mint 5 százalékát jelentik - emelte ki. 
    A vezérigazgató reagált azokra a cikkekre is, amelyek a bank összesen 16 milliárd forintos tőkealapjáról szóltak. 
    Az Index szerdán arról írt, hogy az Eximbank nem árulja el, melyik alapkezelő nyert a pályázaton, amelynek szokatlan feltételei voltak: magántőkét nem kértek, és tíznapos határidőt hagytak a pályázatra, az eredményhirdetést viszont elhalasztották. 
    A Figyelő hetilap csütörtöki száma azt írta, hogy információi szerint december 18-án döntöttek a pályázatról, kiértesítették a pályázókat, de a banktitokra hivatkozva a felek nem nyilatkoztak. A tárgyalások az Eximbank szerint elhúzódnak, és ha nem sikerül megállapodni, akkor a második helyezett "ugrik előre" - írta a lap.
    Urbán Zoltán mindezekre reagálva az M1-en elmondta: a pályázat kiírását öt hónap előkészület előzte meg: sikeres és kudarcos magyar alapkezelőkkel is tárgyaltak. Rövid határidővel írták ki a pályázatot, ezt azzal magyarázta, hogy olyan céggel akarnak együtt dolgozni, amelyik 10 nap alatt el tud készíteni egy ilyen pályázatot. Hozzátette: kilenc alapkezelő felelt meg a feltételeknek, nyolcan megvették a csomagot, négyen be is adták, és az Eximbank a legjobb feltételeket nyújtóval kezdett el tárgyalni.