Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tuzson: igazuk van a taxisokna

2016-01-20 17:51:46

 

A kormány álláspontja szerint igazuk van a Budapesten demonstráló taxisoknak - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerdai fővárosi sajtótájékoztatóján, miután a kabinet megtárgyalta a taxisok ügyét.

 

    Fontos, hogy Magyarországon mindenki egyenlő feltételek mellett folytathassa az ilyen típusú személyszállítást - mondta Tuzson Bence, közölve, hogy a kormány ezért szigorú, mindenkire egységes szabályozás megalkotását látja indokoltnak. 
    A kabinet tárgyalásokat kezd a taxisokkal, ezek két mederben zajlanak majd. Egyrészt egy hosszú távú, mindenkinek előnyös szabályozást akarnak, amely szabálysértési szankciókat is tartalmaz és adózási szempontból is végrehajtható. Másrészt - amíg ez nem születik meg, ami minimum másfél hónap - egy olyan átmeneti rendszerre van szükség, amely alapján szankciók vezethetők be azokkal szemben, akik megsértik a jelenlegi jogszabályokat - közölte az államtitkár, aki az átmeneti rendszer várható elemei között említette az adóhatósági ellenőrzéseket. 
    A kormány arra kéri a taxisszervezeteket, hogy függesszék fel a demonstrációjukat, kezdjék meg a tárgyalásokat, amelyek folytatására a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot hatalmazta fel a kabinet.
    Arra a kérdésre, hogy be fogják-e tiltani az Ubert, Tuzson Bence azt felelte: nem betiltásról van szó, hanem egységes feltételekről, arról, hogy a szigorú személyszállítási előírások legyenek érvényesek mindenkire.
    Tuzson Bence az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, egységes szigorításra van szükség, mindenkire egyformán érvényesnek kell lennie a szabályoknak. Hozzátette: a folyamatnak az is lehet a vége, hogy ha az Uber nem tartja be a szabályokat, akkor betilthatják.
    Hozzáfűzte, hogy külön az Uberrel nem fognak tárgyalni, és nem hívják meg őket az egyeztetésekre.
    A taxisok hétfő reggel óta akadályozzák a forgalmat Budapest belvárosában az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakozva.