Gedeon napja van. | 2024.03.28

A NAV arra számít, sokan választják majd a bevallási nyilatkozatot

2016-01-20 11:41:00

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) abban bíznak, hogy nagyon sokan választják majd a bevallási nyilatkozatot - mondta Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője az M1 aktuális csatornán kedden.

    A szóvivő ismertette: az egyéni adózók az idei évtől kérhetik, hogy helyettük a NAV készítse el az szja- bevallást. Ezt a bevallási nyilatkozattal lehet kezdeményezni február 1-jéig. 
    Akinek munkáltatója van, a munkáltatótól a tavalyi összesített keresetéről kapott igazolás (15M30) utolsó oldalán jelezheti egy x-szel és aláírásával, hogy megbízza a NAV-ot a bevallás elkészítésével. 
    Akiknek nincs munkáltatójuk, az adóhatóság honlapjáról letölthető 15NY31 jelű nyomtatványon tehetik meg ezt, a nyomtatványt a NAV ügyfélszolgálatán is be lehet szerezni. 
    Például egy diák, aki tavaly nyáron három hónapot dolgozott és nincs munkáltatója, de bevallást kell benyújtania tavalyi keresményéről, ha ezt a nyomtatványt eljuttaja a NAV-hoz, ezzel le is tudta a bevallását - mondta a szóvivő. 
    Az adózó csak akkor kap értesítést az adóhatóságtól, ha valamit elszámoltak, befizetendő vagy visszaigényelhető adó van. A bevallást május 20. után meg lehet nézni elektronikusan az ügyfélkapun keresztül vagy az adóhatóság ügyfélszolgálatainál.
    A bevallási nyilatkozatot azok választhatják, akik 2015-ben kizárólag munkáltatótól szereztek jövedelmet, nem érvényesítettek kedvezményt és az szja 1+1 százalék kivételével nem rendelkeznek adójukról.