Emma napja van. | 2024.04.19

Az élelmiszerbiztonsági hatóság és a méhészek közösen védik a magyar mézet

2016-01-19 18:44:00

 A jövőben közösen védik a minőségi magyar mézet a méhészek és az élelmiszerbiztonsági hatóság - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel. 

    A tájékoztatás szerint a minőségi magyar méztermelés védelme és a mézhamisítás elleni összehangolt fellépés érdekében együttműködési megállapodást kötött kedden a Nébih és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME). A dokumentumot a két intézmény képviseletében Oravecz Márton, a Nébih elnöke és Mészáros László, az OMME elnöke írta alá.
    A Nébih és az OMME - a vásárlók és a belföldi mézpiac védelme érdekében - egyaránt kiemelten fontosnak tartja a méhészeti szakágazat megerősítését. Így hatékonyabban szűrhetők ki az alacsony minőségű, esetlegesen hamisított import termékek, valamint visszaszoríthatók az illegális, mézhamisítással összefüggő tevékenységek is. 
    Az együttműködés kiterjed az ellenőrzési célok közös meghatározására, a vizsgálatokat támogató autentikus magyar mézek adatbázisának kialakítására, valamint a mézminőséggel, a növényvédelemmel és a méh-egészségüggyel kapcsolatos problémák feltárására és megoldásainak elősegítésére. 
    A Nébih az OMME-t a magyar méhészek országos érdekképviseleti szervezeteként ismeri el, amely - kiemelt koordináló szereplőként - segíti a hatóságot az ágazatban megjelenő jogsértések elleni fellépés hatékonyabbá tételében. 
    Az OMME 2005 óta rendszeresen végez mézellenőrzéseket, 2015 őszén kezdte meg a hamisítás elleni vizsgálatait új vizsgálati módszer alkalmazásával. Az eredményekről kapott tájékoztatást követően indított hatósági vizsgálatsorozat alapján valamennyi kifogásolt tétel forgalmazását felfüggesztette a hivatal. 
    A közlemény emlékeztet: a múlt év decemberében az országos főállatorvos adatszolgáltatási kötelezettséget rendelt el minden első magyarországi tárolási helyet üzemeltető élelmiszer-vállalkozással szemben, ahol az unión kívülről importálnak mézet. Emellett országszerte fokozott hatósági ellenőrzések is zajlanak. 
    A most aláírt együttműködési megállapodástól mindkét szervezet azt reméli, hogy a vizsgálatok a jövőben célzottabbá és még eredményesebbé válnak, ezzel is védve a nagy múltú és minőségi magyarországi méztermelés színvonalát - olvasható a közleményben.
    Az MTI korábbi információja szerint a magyar méztermelés évi mintegy 20 ezer tonna, ennek 80 százaléka export.