Auguszta napja van. | 2024.03.29

Taxistüntetés - Pankucsi Zoltán: az Uber-sofőrök továbbra is fokozott ellenőrzésre számíthatnak

2016-01-19 13:45:00

 Az Uber-sofőrök továbbra is fokozott ellenőrzésre számíthatnak, és a szankciók is emelkedhetnek, ha nem javul jogszabálykövetési hajlandóságuk - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára kedden, Budapesten.

    A tárca adózással és a munkahelyvédelmi akciótervvel kapcsolatos sajtótájékoztatóján Pankucsi Zoltán kérdésre elmondta: mivel az adóhatósági ellenőrzések kockázatkezelésen alapulnak, és az eddigi tapasztalatok szerint az Uber-sofőröknél gyakorlatilag 100 százalékos a "bukási arány", kijelenthető, hogy kockázatos adózókról van szó, ezért a Nemzeti Adó-és Vámhivatal külön utasítás nélkül is folytatja az ellenőrzéseket ebben a körben.
    A jelenlegi szankció 2 millió forint is lehet attól függően, hogy magánszemélyről vagy cégről van szó - ismertette.
    A helyettes államtitkár szerint Magyarországon minden, megosztáson alapuló internetes szolgáltató képes adókötelezettségét teljesíteni. Nincs olyan specialitás ebben a tevékenységben, amit a magyar adójogszabályok ne tudnának kezelni - tette hozzá.
    Példaként elmondta: az Uber-sofőrök többnyire nem főállásban dolgoznak, a kisadózók tételes adóját, a katát pedig pont erre találták ki. Ez az egyik legegyszerűbb adónem, rendkívül olcsó, ha valaki nem főállású, havi 25 ezer forintot kell befizetnie - fejtette ki. Mint fogalmazott, annyit várnak el az Uber-sofőröktől, hogy a számukra előírt minimális adókötelezettséget teljesítsék.