Andrea napja van. | 2024.04.18

Calicivírus okozhatta a fertőzést Halásztelken

2016-01-18 20:13:00

Calicivírust mutattak ki azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek a székletében, akik január 8-án délutántól hányásos, hasmenéses tünetekkel betegedtek meg Halásztelken - közölte a fővárosi kormányhivatal sajtófőnöke hétfőn az MTI-vel.
Először a Blikk írt a halásztelki tömeges rosszullétről, amelyet Szentgyörgyi József (MSZP) polgármester az MTI-nek másnap megerősített. Elmondta: mintegy százötvenen betegedtek meg, általában hányingerre, hányásra, hasmenésre panaszkodtak. A tüneteket helyben kezelték, volt, aki infúziót is kapott, míg az enyhébb panaszokat az érintettek otthon, az ilyenkor megszokott módszerekkel próbálták megszüntetni.
    A polgármester úgy fogalmazott, hogy mivel nem csak a halásztelki Hunyadi Mátyás iskola önkormányzati fenntartású főzőkonyháján készített ételt fogyasztók közül kerültek ki a betegek, valószínűleg nem az ottani ebéd, hanem valamilyen vírus okozhatta a tömeges rosszullétet.
    Az ÁNTSZ az étel-, illetve a székletmintákat elvitte elemzésre, s elrendelték az iskola konyhájának, valamint az érintett három óvodának a fertőtlenítését. A négy intézmény egyike sem nyitott ki január 11-én, de azóta visszaállt a korábbi működési rend. 
    Szentgyörgyi József hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a betegség további terjedésének megakadályozása érdekében több gyereket otthon tartottak pár napra, de mostanra a hiányzás a szokásos januári szintnek megfelelő. 
    Szivák Bernadett, a fővárosi kormányhivatal sajtófőnöke az MTI érdeklődésére hétfőn azt közölte, hogy a kormányhivatal és a Ráckevei Járási Hivatal járványügyi munkatársai jelenleg is folytatják a járványügyi vizsgálatot. A mintákból a laboratóriumi vizsgálatok calicivírust mutattak ki, a konyhában vett tisztasági minták vizsgálatának eredményei pedig higiénés üzemeltetési hiányosságokra utaltak.
    A népegészségügyi szakemberek eltiltották a még lábadozó dolgozókat tevékenységük gyakorlásától, az egészségügyi könyvvel rendelkezőket pedig foglalkozás-egészségügyi felülvizsgálatra kötelezték. 
    A sajtófőnök hozzátette: minden egységben megtörtént a fertőtlenítő nagytakarítás utóellenőrzése, az érintett intézmények vezetőit pedig figyelmeztették arra, hogy a beteg gyerekek és dolgozók csak orvosi igazolással vehetők vissza a közösségbe.
    Az ételminták vizsgálatának eredményéről még nincs információ - közölte Szivák Bernadett.