Gedeon napja van. | 2024.03.28

Niklai Ákos: körülbelül három százalékkal csökkent a külföldi látogatók száma 

2016-01-17 17:55:00

Körülbelül három százalékkal csökkent a külföldi vendégéjszakák száma tavaly októberben és novemberben a magyarországi szálláshelyeken - mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap.

    Az elnök hangsúlyozta: ugyanakkor a 11 hónapos adatok szerint a belföldi és a külföldi turizmus is nagyon jól teljesített 2015-ben.
    Az utolsó hónapok adataiból viszont az derül ki, hogy a külföldi látogatók száma elmarad az előző évitől, aminek elsősorban geopolitikai okai lehetnek: a migránshelyzet, a párizsi merényletek és az ezekhez kapcsolódó terrorellenes intézkedések, például Brüsszelben.
    "Az üzletemberek és a turisták is meggondolják, hogy ha nem érzik magukat biztonságban, akkor elhalasztják a külföldi útjukat" - hívta fel a figyelmet.
    Niklai Ákos még kedden számolt be az M1 aktuális csatornán arról, hogy a tavalyi év első háromnegyed évében a magyarországi szállodák rekordközeli forgalmat értek el, jelentősen nőtt a vendégek és a vendégéjszakák száma, és a belföldi forgalom is élénkült.
    Tájékoztatása szerint a hazai vendégek nemcsak nyáron, hanem egész évben több időt töltöttek el a szálláshelyeken, így közel 7 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma.
    Kitért arra, hogy Budapest a külföldiek körében rendkívül népszerű, turisztikailag a világ egyik leglátogatottabb városa. Ennek okai között említette a vonzó árak mellett a jó légi összeköttetést, és azt, hogy a szállodai mellett az építészet, a gasztronómiai és a kulturális kínálat is vonzó. A fővárosi szállodák 70 százalék fölötti kihasználtságot értek el tavaly január-októberben.