Gedeon napja van. | 2024.03.28

Németországban nem lesz különadó a menekültválság kezelésére

2016-01-17 13:12:00

Elutasították a német kormánypártok Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter felvetését a menekültválság kezelésére szolgáló különadó bevezetéséről, és világossá tették, hogy Németországban nem lesz ilyen adó - írták vasárnapi német lapok.
Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) unió politikusa egy szombati interjúban vetette fel, hogy szükség esetén az üzemanyagra valamennyi európai uniós tagországban kivetendő különadó révén kellene fedezni a menekültválság költségeit. 
    A német kormány nem vezet be ilyen adót - ezt még aznap, alig néhány órával az interjú megjelenése után közölte a CDU egyik alelnöke, Julia Klöckner, miután telefonon egyeztetett Angela Merkellel és a pénzügyminiszterrel. 
    Julia Klöckner - aki a CDU miniszterelnök-jelöltje a márciusi helyi törvényhozási választásra készülő Rajna-vidék-Pfalz tartományban - nemcsak elutasította, hanem éles szavakkal bírálta Wolfgang Schäuble felvetését. Elfogadhatatlan, hogy bárki is a "német ingázókkal fizettesse ki a számlát" a menekültek befogadásáért - mondta.
    A CDU több más vezető politikusa is elvetette a pénzügyminiszter javaslatát. A kormány programját megalapozó koalíciós szerződésben feketén-fehéren benne van, hogy ebben a ciklusban nem kell adót emelni - idézte fel Michael Fuchs, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös parlamenti (Bundestag-) frakciójának helyettes vezetője.
    Adóemelésre nincs is szükség, hiszen "adóbevételünk hatalmas" - tette hozzá, rámutatva, hogy a szövetségi államháztartás tavaly 12,1 milliárd euró többlettel zárt.
    A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) is elvetették a javaslatot, úgy vélték, hogy az általuk jobboldali populistának nevezett Alternatíva Németországnak (AfD) párt malmára hajtja a vizet, ha a kormány a menekültek ellátásával kapcsolatban a közterhek növelésének gondolatával foglalkozik.
    A pénzügyminisztérium egy szóvivője Wolfgang Schäuble felvetését magyarázva elmondta, hogy a különadó gondolatát európai uniós összefüggések között érdemes értelmezni. "Az a célunk, hogy mozgásba lendítsük a dolgokat az uniós szinten" - mondta.