Ervin napja van. | 2024.04.26

Nem sikerült a macedón kormánypártok és az ellenzék konzultációja a választásokról

2016-01-17 11:23:00

Zsákutcába jutottak a macedón kormánypártok és az ellenzék uniós közvetítéssel megkezdett hét végi konzultációi az előre hozott választások időpontjának kiírásáról miután a legnagyobb ellenzéki párt nem egyezett bele, hogy az unió által javasolt és korábban már megbeszélt időpontban, április 24-én legyen a voksolás. 
Nikola Gruevszki kormányfő pénteken nyújtotta be lemondását, Johannes Hahn uniós biztos pedig aznap kezdte meg tárgyalásait a négy legnagyobb párttal. 
    A macedón sajtó beszámolói szerint a Zoran Zaev vezette baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) szerint nem lehet áprilisban szavazást tartani anélkül, hogy a tavaly nyáron uniós közvetítéssel megszületett megállapodásban foglaltakat ne tartanák be, azaz hogy a voksolás előtt ne aktualizálnák a választói névjegyzéket, és nem hajtanák végre a média reformját. Ez utóbbira azért lenne szükség, mert az ellenzék szerint szinte a teljes macedón sajtó a kormánypárti, jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) koalíció irányítása alatt áll.
    Nikola Gruevszki miniszterelnök szerint viszont Zoran Zaev azért nem akar választásokat, mert attól fél, veszíteni fog. 
    Johannes Hahn szerint viszont a tárgyalásoknak még nincs vége, az Európai Unió macedóniai küldöttségének vezetésével folytatódhatnak a konzultációk. Az uniós biztos szombaton Twitter-oldalán azt írta: bárhogyan is döntenek végül a pártok, az EU minden támogatást megad ahhoz, hogy szabad és tiszta választásokat tartsanak Macedóniában. 
    A macedón belpolitikai válság már a 2014-es választások után elkezdődött, amikor az ellenzék csalással vádolta meg Nikola Gruevszkit és a mögötte álló jobboldali koalíciót. Ez éleződött tovább tavaly év elején, amikor a miniszterelnök államcsínnyel vádolta meg az ellenzéki Zoran Zaevet. 
    Ezt követően az SDSM elnöke közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a VMRO-DPMNE párt az elmúlt években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját. Szkopjéban emiatt több tüntetést is szerveztek a kormány ellen, a válságot pedig csak uniós közvetítéssel lehetett megoldani. A megállapodás részeként a majdnem tíz éve hatalmon lévő Gruevszki lemondott, a választásokig pedig átmeneti kormány irányítja az országot.