Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fazekas Sándor: Magyarország elkötelezett a GMO-mentes élelmiszerek mellett

2016-01-16 18:15:00

 Magyarország elkötelezett a genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes élelmiszerek mellett - jelentette ki a földművelésügyi miniszter szombaton a berlini Grüne Wochéről (Zöld Hét) bejelentkezve az M1 aktuális csatornán.

    Fazekas Sándor, akit a világ egyik legnagyobb élelmiszer-ipari vásárán tartott globális mezőgazdasági fórumon szólaltatott meg a csatorna, kifejtette: ezért indította Magyarország másfél éve azt a kezdeményezést, hogy legyen Európa GMO-mentes. A programhoz tizenegy uniós ország és hat unión kívüli állam is csatlakozott. 
    Magyarország különösen bio- és prémiumtermékekkel, borokkal, kiváló pálinkákkal jelentkezhet az európai és a világpiacon egyaránt - mondta a tárcavezető.
    Beszélt arról is, hogy a németek szeretik és értékelik a magyar konyhát, Magyarország a német piacra szállítja a legtöbb élelmiszert. Hozzátette, szeretné, ha minél több magyar élelmiszerüzlet, étterem nyílna Berlinben és más jelentősebb német városokban.
    Fazekas Sándor úgy látja, megélhetést kell nyújtani az embereknek a vidéken, falvakban, kisvárosokban is. Olyan vidékpolitikára van szükség, amely segíti az egyre több feldolgozóüzem kialakítását, a késztermékek előállítását. Az elmúlt években a mezőgazdaságba történt befektetések igazolták ezt, a magyar állam több százmilliárd forint támogatást nyitott meg, az élelmiszeripar kezd kilábalni a válságból - jelentette ki.