Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szerbia felől érkező határsértő csoportot fogott el a román határrendőrség

2016-01-16 12:59:00

 Hatvan fős, a szerb-román határt illegálisan átlépő csoportot vettek őrizetbe a Temes megyei Kiskomlós (Comlosu Mic) térségében - közölte szombaton a román határrendőrség.

    A kunszőlősi (Lunga) őrs határőrei hajnali háromnegyed kettőkor a hőérzékelő kamerákon vették észre a zöldhatáron gyalogosan átkelő csoportot. A helyszínre vezényelt járőrök a határsértőket őrizetbe vették és a határrendőrség zsombolyai (Jimbolia) székhelyére szállították.
    Kihallgatásuk során megállapították, hogy 20 és 40 év közötti férfiakról van szó, akik azt állították, hogy Pakisztánból, Irakból, Afganisztánból, Szomáliából és Marokkóból érkeztek.
    A román határrendőrség közölte: felvette a kapcsolatot a szerb hatóságokkal, hogy a két ország közötti visszafogadási egyezmény alapján előkészítse a migránsok visszaküldését Szerbiába.
    Mircea Bacala Temes megyei prefektus a Digi 24 hírtelevíziónak elmondta: a határrendőrséget riadóztatták, megháromszorozták a járőrök számát. A határsértőket valószínűleg ideiglenesen az - ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) hivatala és a román kormány által 2008-ban létrehozott - kétszáz ember ellátására alkalmas temesvári vészhelyzeti tranzitközpontban helyezik el.
    Romániát eddig elkerülték a szervezett migráns-csoportok, a határsértők száma nem sokkal volt magasabb, mint 2014-ben. Bukarest azonban már készült arra, hogy a Magyarország déli határszakaszain emelt akadályok miatt előbb-utóbb Románia érintésével próbálnak majd Nyugat-Európába jutni a migránsok.
    Szeptemberben a román hatóságok sátortábort építettek a Romániába érkező migránsoknak a Temes megyei Kunszőlős határában, és a délebbre lévő Temesmóránál (Moravita) is, ahol a Temesvárt Belgráddal összekötő E70-es európai út átlépi a román-szerb államhatárt.
    A román büntető törvénykönyv már a migrációs válság előtt bűncselekménynek minősítette és hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta az illegális határátlépést, az embercsempészetet pedig kettőtől hét évig terjedő börtönnel büntetik. A menedékkérőknek a hat elhelyezési központ valamelyikében biztosítanak szállást, amíg elbírálják menedékkérelmüket. 2014-ben az 1600 kérelmező kevesebb mint fele kapott menedéket Romániában. Az uniós kvótarendszer alapján Romániának novemberben kellett volna átvennie Olaszországtól az első háromszáz menedékkérőt, de ez nem történt meg, mert nem voltak jelentkezők.