Auguszta napja van. | 2024.03.29

Stabilizálták árbevételüket a szekszárdi autóipari cégek tavaly

2016-01-16 10:13:00

Szekszárd gazdasági életében tavaly is stabilan őrizte pozícióját az összesen mintegy 3000 főt foglalkoztató autóipari beszállítói kör, a cégek az MTI körkérdésére arról számoltak be, hogy megőrizték vagy kis mértékben növelték árbevételüket 2015-ben.

    Jó évet zártak az autóipari cégek megrendelés és árbevétel szempontjából is - mondta el Jobbágy Gábor, az egyik legnagyobb autóipari beszállító, a BHG-ASZ Kft. ügyvezető igazgatója. Közlése szerint a BHG a 2014-es 7,6 milliárd forint után 2015-ben várhatóan 7,8 milliárd forint árbevételt ér el.
    Hozzátette: a beszállító cégek alvállalkozói is jelentős forgalmat bonyolítottak. Az utolsó negyedévben az olajárcsökkenés miatt mérséklődtek a vállalkozások költségei, a beszállítók alvállalkozói ugyanakkor emelték az áraikat - jegyezte meg.
    Elmondása szerint az ágazat szekszárdi vállalkozásainál javult a kapacitások kihasználása, és tavaly már éreztették hatásukat az európai uniós támogatással lezajlott technológiai és logisztikai fejlesztések. A város autóipari beszállítói több mint kétmilliárd forint értékű fejlesztést valósítottak meg részben a 2007-2014-es ciklus EU-s forrásaiból. A Volkswagen-csoportnak kipufogó rendszereket gyártó BHG-ASZ Kft. 554 millió forintos EU-s projekt keretében bővítette gyártóterületét; a cég autóalkatrészek mellett repülőtéri kiszolgáló egységeket és szerszámokat is gyárt, amelyek bevételének tíz százalékát adják.
    Az Audinak és a BMW-nek motorházak víz- és légterelőit gyártó, svájci tulajdonú Adval Tech Kft. 2015-ben is megtartotta 2014-ben elért 25 millió eurós árbevételét - mondta Laczik István ügyvezető igazgató. A 268 fős cég elsősorban műanyaggyártó részlegét bővítette, míg fémgyártó ágazatában kisebb leépítés történt - tette hozzá.
    A német tulajdonú Jürgenhake Kft. várható árbevétele - Korsós Szilvia cégvezető tájékoztatása szerint - a 2014-es egymilliárd 28 millió forint körül alakul. A kábelkötegek és gépkocsik villamos berendezéseinek gyártásával foglalkozó, 320 fős társaság ugyanakkor az idei második fél évre csökkenő megrendelésekkel számol - tette hozzá.
    A szintén német tulajdonban lévő Jako Kft. arról számolt be, hogy a cég az elmúlt évben stabil autóipari megrendeléseket teljesített, emellett a Stihl és Bosch kisgépgyártó is fontos partnere. A 362 embert foglalkoztató kft. a 2014-es 3,97 milliárd forint után négymilliárd forintot meghaladó nettó árbevételre számít - közölte Villi János, a társaság pénzügyi vezetője.
    A szekszárdi önkormányzat tavalyi iparűzési adóbevétele - a decemberi egyenleg-feltöltések alapján - meghaladta a kétmilliárd forintot, és 150 millió forinttal több a 2014-es bevételnél. A növekedés - a Samsonite Hungária Kft. fejlesztése mellett - az autóipari cégek teljesítményének is köszönhető - mondta Ács Rezső (Fidesz-KDNP), a tolnai megyeszékhely polgármestere.