Csongor napja van. | 2024.04.16

A legendás Anders tábornok lánya lett a nemzetközi párbeszédért felelős lengyel államtitkár

2016-01-15 17:59:00

Anna Maria Anders, a második világháborús lengyel fegyveres erők legendás főparancsnoka, Wladyslaw Anders tábornok lánya lett a nemzetközi párbeszédért felelős államtitkár a lengyel kormányfői hivatalban. 

    Kinevezését Beata Szydlo kormányfő jelentette be az új államtitkárral közös péntek délutáni sajtóértekezleten. Anders egy másik neves személyiség, a tavaly elhunyt Wladyslaw Bartoszewski eddig üresen maradt posztját tölti be.
    Szydlo megtiszteltetésnek minősítette, hogy Anderst nevezheti ki. Sikereket kívánt a poszt betöltésében - a munka Bartoszewski idején mindenekelőtt a lengyel-német párbeszédre összpontosult -, és azon reményét fejezte ki, hogy "a misszió gyümölcsöző lesz Lengyelország számára". 
    Az új államtitkár egyúttal - amint korábban Bartoszewski is - a lengyel nemzeti harc és mártíromság emlékét őrző tanács elnöke is lesz. Érdekesség, hogy ennek az állami intézménynek a végrehajtói feladatokért felelős vezetői posztját 2010-ig a szmolenszki katasztrófában elhunyt Andrzej Przewoznik töltötte be, akinek jelentős érdemei voltak a lengyelországi magyar katonasírok felkutatásában is. 
    A közel 100 ezer fős Anders-hadsereg a második világháború alatt a szövetségesek oldalán harcolt az ázsiai, észak-afrikai és európai műveletekben, kitüntetve magát többek között az 1944-es montecassinói csatában. A háború alatt Anders tábornok a száműzetésben élő lengyelek vezetője lett. Lánya nyugati egyetemeken tanult, humán műveltsége mellett közgazdász diplomát is szerzett. Eddig nem vállalt politikai szerepet.
    A nemzetközi párbeszédért felelős új államtitkár azután veszi át a posztot, hogy az Európai Bizottság (EB) az úgynevezett uniós jogállamisági mechanizmus keretében előzetes vizsgálatot kezdeményezett az új lengyel kormány intézkedéseivel - az alkotmánybíróság összetételének részleges megváltoztatásával és a médiareformmal - kapcsolatban. Az EB döntését több német származású uniós politikus Lengyelországot élesen bíráló sajtónyilatkozata előzte meg.