Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bukaresti tűzvész - Tűzvédelmi engedély híján zárva marad Románia legdrágább stadionja

2016-01-15 15:55:00

Meghatározatlan ideig zárva marad a csaknem egymilliárd lejért (70 milliárd forint) felépített, 2011-ben felavatott és tavaly novemberben bezárt bukaresti Nemzeti Aréna, mivel a katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) nem hajlandó kiadni rá a tűzvédelmi engedélyt - közölte pénteken Razvan Sava ideiglenes főpolgármester.

    Románia legdrágább stadionjában a futballválogatott számos meccsét, az első osztályú labdarúgó-bajnokság több mérkőzését és két nagyszabású rockkoncertet is rendeztek már felavatása óta, 2012 májusában pedig itt játszották le az UEFA Európa Liga döntőjét. Az aréna eddig sem rendelkezett tűzvédelmi engedéllyel, de a - tűzoltóságot is magába foglaló - ISU-nak nem voltak eszközei a szabályok betartatására, legfeljebb ötezer lejes bírságokat szabhatott ki.
    A bukaresti Colectiv-klubban tavaly októberben történt, 63 emberéletet követelő tűzvész után azonban a román kormány sürgősségi rendeletben hatalmazta fel a tűzoltóságot, hogy bármilyen nyilvános intézményt, vendéglátó- vagy szórakozóhelyet bezárasson, vagy működtetőit 100 ezer lejig terjedő bírsággal sújtson, ha nem tartják be a tűzrendészeti előírásokat és a közönség testi épségét veszélyeztetik. A bukaresti arénára november elején lakat került, és a stadiont üzemeltető városháza vezetője pénteken egy közösségi portálon bevallotta: nem tudja, mikor lehet kinyitni.
    Az 55 ezer férőhelyes bukaresti arénát ugyanaz a német cég építette, mint a frankfurti stadiont, és megfelelő vészkijáratokkal rendelkezik ahhoz, hogy teltház esetén is kevesebb mint hét perc alatt ki lehessen üríteni. A tűzoltóság azonban kifogást emelt az eredeti kivitelezési tervben nem szereplő, csaknem 100 millió lejes költséggel épült behúzható tető ellen, mivel annak anyagát Romániában nem hitelesítették.
    A városháza szerint nem a tetőszerkezet - Németországban megfelelőnek minősülő - behúzható ponyvájával van baj, hanem a hitelesített anyagokat tartalmazó román listával, amit frissíteni kellene, és felvenni rá a stadionban használt, egyáltalán nem gyúlékony anyagot is. Addig is Sava azt szeretné elérni, hogy a stadiont legalább nyitott tetővel használhassák, de ha ehhez az ISU nem fog hozzájárulni, a bukaresti önkormányzatnak újabb milliókat kell majd arra költenie, hogy a pálya gyepét védő - télen egyébként használhatatlan - behúzható tetőt lebontsa.