Emma napja van. | 2024.04.19

Észak-Korea - Peking támogatja Phenjan megbüntetését

2016-01-15 12:54:56

 

Peking támogatja, hogy Észak-Koreával szemben az ENSZ megadja a "szükséges" választ a múlt héten végrehajtott kísérleti atomrobbantása miatt, ám a jelek szerint a szankciók mértékében nincs azonos állásponton Dél-Koreával - derül ki pekingi és szöuli hírügynökségi jelentésekből.

 

    Vang Ji kínai külügyminiszter szerint a nukleáris kísérlettel Észak-Korea megsértette a vonatkozó ENSZ-határozatokat, a robbantás ellentétes a Koreai-félsziget nukleáris leszerelésének céljával. Úgy fogalmazott, Kína támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), amelynek állandó tagja, hogy választ adjon Phenjan lépésére. Egyúttal a külügyminisztérium honlapján közreadott nyilatkozat szerint a világszervezet szerepének fontosságát hangsúlyozta a kérdésben, továbbá védelmébe vette az atomfegyverek elterjedését megakadályozó rendszert.
    Vang szerint a nemzetközi közösségnek "világos és következetes" irányt kell szabnia a kérdésben, és vissza kell térni a Koreai-félsziget leszerelését célzó hatoldalú tárgyalásokhoz. "Ez nem a konfrontáció kiprovokálását, hanem az atommentesítés céljainak határozott elérését szolgálná" - mondta. Hozzátette, a hosszan tartó stabilitás tervének keresésével a káosz kialakulását akadályoznák meg a félszigeten.
    Kína és Dél-Korea észak-koreai ügyekben megbízott képviselőjének találkozóján ugyanakkor dél-koreai sajtójelentések szerint a kínai fél jelezte, hogy Peking ellenzi azokat a szigorú szankciókat, amelyeket Szöul, valamit Washington és Tokió szeretne alkalmazni Phenjannal szemben. Vu Ta-vej kínai megbízott kifejezésre juttatta, hogy kormánya nem szeretne a többi ország által javasolt nagyságrendű fellépést.
    Sajtóértesülések szerint egy Észak-Koreával kapcsolatos határozat elfogadására kész a BT mind a 15 tagállama, ám a részletekről még folynak az egyeztetések. Úgy tudni, egyfajta szövegtervezet már elkészült, de ennek tanulmányozása kiterjedtsége és a sok intézmény, valamint a magánszféra érintettsége miatt hosszabb időt fog igénybe venni Peking számára.
    Phenjan január 6-án bejelentette, hogy kísérleti robbantást hajtott végre hidrogénbombával, de az Egyesült Államok és számos szakértő ezt kétségbe vonta. Álláspontjuk szerint az észak-koreaiak a 2013-ban végrehajtott föld alatti kísérleti robbantáskor használt atombombához hasonlót robbantottak fel ismét.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó