Auguszta napja van. | 2024.03.29

Németországba már több mint 50 ezer menedékkérő érkezett idén

2016-01-15 11:25:40

Németországba már ötvenezernél is több menedékkérő érkezett az idén a Bild című lap pénteki beszámolója szerint.

    Január 1-jétől 14-én 12 óráig 51 395 menedékkérőt vettek nyilvántartásba, és ugyan 1477 menedékkérő távozott az országból, az év első két hetének adatait éves szintre vetítve 1,2 millió menedékkérő érkezhet 2016-ban, ami több a tavalyi - történelmi csúcsot jelentő - 1 091 894-nél.
    A kormány teljes erővel törekszik a menekülthullám csillapítására, de mivel Angela Merkel kancellár továbbra is elutasítja a befogadható menedékkérők számának korlátozását, más terveken dolgoznak - írta a Bild.
    Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter igyekszik elérni, hogy az uniós országok adjanak több pénzt az EU szomszédságában fekvő országoknak, főleg Törökországnak, hogy jobb ellátást kapjanak az ott élő menekültek és ne induljanak el az Európai Unió felé. A Németországban elutasított menedékkérők hazaszállításáért felelős tartományok támogatására pedig bevethetik a hadsereg (Bundeswehr) Transall típusú szállító repülőgépeit. Erősíthetik a határőrizetet is, az Ausztriával közös szakaszra az eddigi 600 után további 300 rendőrt vezényelhetnek az illegális határátlépés megakadályozására. A határon már most is visszafordítják mindazokat, akik Svédországban vagy Dániában akarnak menedéket kérni, mert ez a két ország az év elején lezárta határát a menekültek előtt.
    A lap szerint arról is tárgyalnak a kormányzatban, hogy a biztonságos harmadik országok közé sorolják az észak-afrikai régió több országát, Marokkót, Algériát, Egyiptomot és Tunéziát, aminek révén gyorsabban elbírálhatják ezen országok állampolgárainak ügyeit, vagyis hamarabb hazaküldhetik őket. Ezzel kapcsolatban egy másik lap, a Frankfurter Rundschau a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóság (BAMF) adatait idézve azt írta pénteken, hogy gyors emelkedésnek indult az algériai és marokkói menedékkérők száma. 
    Ezekből az észak-afrikai országokból hagyományosan Spanyolországba vagy Franciaországba mennek a menekültek és bevándorlók, most azonban egyre többen Németországban kérnek menedéket. Csak 2015 decemberében 2300 algériai és 3000 marokkói állampolgárt regisztráltak menedékkérőként, többet, mint 2014-ben egész évben.
    Thomas de Maiziere belügyminiszter már a kormány 2014-es migrációs jelentésének január eleji bemutatóján kiemelte, hogy súlyos gond az algériai és marokkói menedékkérők számának emelkedése, azóta pedig kiderült, hogy áldozatok és tanúk beszámolói szerint jellemzően az észak-afrikai térségből származó férfiak követték el a Kölnben és más városokban szilveszter éjjel a nők ellen a szexuális támadásokat és rablásokat.