Emma napja van. | 2024.04.19

Korrupcióval vádolják Kínában Szecsuán tartomány kormányzóját

2016-01-15 09:43:36

 

Korrupció vádjával eljárást indítottak a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány kormányzója, Vej Hung ellen - hangzott el egy pénteki pekingi sajtótájékoztatón.

 

    Vej Hung három éve volt a több mint 80 milliós szecsuani tartományi vezetés első embere, előtte 2007 óta a kormányzóhelyettesi posztot töltötte be. December óta több fontos eseményen sem jelent meg, hollétéről azonban nem lehetett biztosat tudni. Sorsáról most sem árult el többet Vu Jü-liang, a kommunista párt korrupció ellenes testületének helyettes vezetője, csupán annyit közölt, hogy "fegyelemsértés miatt" vizsgálat alá vonták.
    A 61 esztendős Vejről tudni lehet, hogy közeli viszonyban volt Csou Jung-kanggal, a belbiztonság nagyhatalmú felügyelőjével, akit tavaly nyáron életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek, szintén korrupció és hatalommal való visszaélés miatt. Csou karrierjének is fontos állomása volt Szecsuan, Vej pedig a keze alatt dolgozott.
    A hongkongi South China Morning Post című lap szerint Szecsuan az egyik olyan kínai tartomány, amely a leginkább érintett a jelenlegi párt-, illetve országvezetés által indított korrupcióellenes kampányban. Mindazonáltal tavaly ősszel egy másik tartomány hivatalban lévő vezetőjét, Szu Su-lin fucsiani kormányzót is utolérte az igazságszolgáltatás.
    A Kínai Kommunista Párt (KKP) fegyelmi ellenőrző bizottságának pénteki tájékoztatóján elhangzott, hogy minden egyes, korrupciós ügyben hozott ítélet szilárd bizonyítékokon alapul. Tavaly 336 ezer különböző szintű pártvezető kapott büntetést a viselkedési kódex előírásainak és egyéb szabályoknak a megsértése miatt. A fegyelmi ellenőrzési rendszer tisztségviselői közül is csaknem 2500-an részesültek büntetésben, figyelmeztetésben. Vu Jü-liang szerint ugyanakkor a KKP 87 milliós párttagságának csak kis százaléka a renitens, szabályszegő.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó