Gedeon napja van. | 2024.03.28

MNB: a beruházási célú hitelek több mint fele nem valósult volna meg az nhp nélkül

2016-01-14 16:25:00

 A beruházási célú hitelek több mint felét nem vették volna fel a kis- és középvállalatok a növekedési hitelprogram (nhp) nélkül, amely így jelentősen hozzájárult a gazdaság hosszú távú növekedési potenciáljának erősítéséhez - hangsúlyozta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az nhp tavaly decemberben lezárult második szakaszát értékelő sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.

    Hozzátette: a magyar gazdaságban kulcskérdés a kis- és középvállalkozások (kkv) termelékenységének növelése, mivel az a nagyvállalatokéhoz képest jelentős lemaradást mutat nemzetközi összehasonlításban. Véleménye szerint ezt a rendszerváltás óta fennálló termelékenységi különbséget sikerül középtávon mérsékelni a program keretében megvalósított addicionális fejlesztő beruházásokkal.
    Pulai György, az MNB főosztályvezetője elmondta: trendforduló következett be a kkv-hitelezésben az nhp megjelenésével. A 2013 őszén indult második szakaszban és az nhp plusz keretében mintegy 27 ezer vállalkozás jutott forráshoz, összesen 1425 milliárd forint értékben, a keretösszeg 95 százalékát kihasználva - ismertette az eredményeket.