Márk napja van. | 2024.04.25

Jobbik: a magyar felsőoktatás

2016-01-14 14:49:00

 Érdemi változtatásokat sürget a Jobbik a magyar felsőoktatásban annak kapcsán, hogy egy kutatás szerint a magyar felsőoktatásban való részvétel nemzetközi összehasonlításban is rendkívül drága.

    Dúró Dóra, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy az Expert Market piackutató nemrégiben közzétett felmérése szerint a magyar felsőoktatás nemzetközi összehasonlításban, a bérekhez viszonyítva az egyik legdrágább a világon. A Jobbik szerint ez a társadalmi mobilitás megszűnéséhez és egy kasztrendszer kialakulásához vezet, holott az oktatás egyik fő feladata az esélyteremtés lenne.
    A jobbikos politikus érdemi változásokat sürgetett az ösztöndíjrendszerben, fontosnak nevezte a hallgatói juttatások emelését, valamint a kollégiumi férőhelyek jelentős bővítését.
    Ugyanakkor jelezte azt is, hogy a közoktatás alapvető átalakítására is szükség lenne, mert a KLIK létrehozása nem tudta mérsékelni az iskolák közötti különbségeket. 
    A Jobbik szerint az önkormányzatok és az állam közös fenntartásában kellene lennie a közoktatási intézményeknek, ez nyújthatna érdemi előlépést, valódi esélyteremtést - közölte Dúró Dóra.