Csongor napja van. | 2024.04.16

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

2016-01-14 14:40:00

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét, amelynek országos megnyitó istentiszteletét a budapesti Deák téri evangélikus templomban tartják - közölte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) az MTI-vel.

    A MEÖT és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közös programját megnyitó szertartást Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Bogárdi Szabó István református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vezeti. Az istentisztelet liturgiájában részt vesznek az ökumenikus tanács tagegyházainak vezetői.
    Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért - olvasható a közleményben.
    Az ökumenikus imahét idei bibliai mottója Péter első levelében található: "Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük!" Az idei imahét anyagát a lett ökumenikus csoport készítette, a végső szöveget pedig az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanács által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai hozták létre - írták.
    Az előkészítő lett csoport kérése alapján az idei imahét jelképei a Biblia, a gyertya és a só.
    Az imahét záró eseménye a keresztény-zsidó imaóra, amelyet január 24-én tartanak a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban Erdő Péter bíboros és Frölich Róbert országos főrabbi vezetésével.
    Az ökumenikus imahetet 1908 rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. A program Magyarországon mintegy két évtizedes hagyományra tekint vissza.