Auguszta napja van. | 2024.03.29

Felfüggesztett börtönbüntetést javasol az ügyészség a Parlament főbejáratát megrongáló férfira 

2016-01-14 09:01:33

 Műemlékrongálás bűntette miatt emelt vádat a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség egy 36 éves férfival szemben, aki a vád szerint 2014 októberében kő- és betondarabbal dobálta meg az Országház egyik bejáratát, megrongálva azt - közölte az MTI-vel a fővárosi főügyész csütörtökön.

    Ibolya Tibor közleményében azt írta: a debreceni férfi 2014. október 29-én az esti órákban megjelent a Kossuth Lajos téren az Országház épületének IX. számú főbejárata előtt, ahol egy nagyméretű követ, valamint egy 13-szor 15 centiméteres betondarabot hajított az épület felé. Emiatt a bejárat mellett lévő egyik mészkő oszlop, valamint a fa bejárati ajtó is megrongálódott.
    A főügyész tájékoztatása szerint a kár összege 30 ezer forint, azonban az Országház műemléki védettségű épületnek minősül, így a rongálást a törvény súlyosabban rendeli büntetni. A büntetési tétel felső határa három évig terjedő szabadságvesztés.     A kerületi ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a férfival szemben a vádiratban - tudatta Ibolya Tibor.