Emma napja van. | 2024.04.19

Egy 16. századi kalóz csontjait tárhatták fel egy skóciai iskolaudvaron 

2016-01-13 17:44:00

 Egy 16. században élt kalóz csontvázát tárhatták fel egy edinburghi általános iskola udvarán - számoltak be szakértők, akik szerint a férfit annak idején valószínűleg kivégezték és közszemlére tették a holttestét a többi tengeri rabló elrettentése céljából.

    Az emberi maradványokat, amelyek egy felnőtt férfitól származnak, az intézmény kibővítési munkálatai során fedezték fel. A csontok mellett talált 4000 éves edénytöredékek alapján a kutatók először azt hitték, hogy a férfi a bronzkorban élt. A radiokarbonos kormeghatározás azonban kimutatta, hogy a csontok mindössze 600 évesek, ami felvetette a kérdést, hogy a testet vajon miért nem a környéken lévő három, 16. századi sírokat is őrző temető valamelyikében hantolták el.
    Az edinburghi városi tanács régészeti szolgálatának (CECAS) kurátora, John Lawson szerint két lehetséges magyarázat van a maradványok szokatlan elhelyezkedésére. A csontvázat ugyan elmozdították eredeti pozíciójából, amikor először felfedezték, de a szakemberek számára így is egyértelmű, hogy nem szokványos temetésről van szó.
    "Úgy tűnt, mintha guggoló pozícióban lett volna" - mondta Lawson, aki maga nem vett részt az ásatási munkálatokban. "Mintha egy nem túl mély sírba helyezték volna, majdnem, mintha bedobták volna, ami azt sugallja, hogy a férfit megölhették" - tette hozzá a szakember.
    Az is lehetséges, hogy a maradványok egy törvényszegőtől valók, akit meggyilkoltak a bűneiért. "Az 1550-es években akasztófát állítottak fel Newhavenben a nyilvános kivégzésekhez" - idézte Lawsont a Live Science című tudományos hírportál. Skóciában és Angliában gyakoriak voltak a bitófák ez idő tájt, és nem csupán kivégzésekhez használták őket, hanem arra is, hogy elrettentés céljából közszemlére tegyék a bűnözők holttestét.
    Az iskolaudvaron talált maradványokból hiányoztak az apró kéz- és lábcsontok, ami azt jelezheti, hogy a testet jó ideig fellógatva tartották, mielőtt eltemették, és, mivel az akasztófa közel volt a newhaveni kikötőhöz, bárki is lógott annak idején a kötélen, valószínűleg a tengerhez kötődő bűncselekmények száradtak a lelkén.
    Lawson szerint az, hogy a férfit ilyen hanyagul temették el, annak a jele lehet, hogy nem volt családja, vagy olyasvalakije, aki gondoskodott volna a testéről. A koponya alapján a szakemberek a feltételezett kalóz arcát is rekonstruálták, de a csontok sok más értékes információt is tartogathatnak, például a 16. századi Skócia mindennapjairól. 
http://www.livescience.com/53324-16th-century-pirate-excavated.html

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó