Márk napja van. | 2024.04.25

Novák Katalin: akár hatvanezer forinttal több is maradhat a kétgyerekes családoknál 2016-ban

2016-01-13 13:18:58

 

A kétgyerekes családok adókedvezményének január elsejei emelése után ebben az évben összesen akár hatvanezer forinttal több maradhat a két gyereket nevelőknél - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

 

    Novák Katalin felidézte, ettől az évtől az eddigi húszezerről évente ötezer forinttal emelik a kétgyerekes családok adókedvezményét, így 2019-re az eddigi összeg duplája, azaz havi negyvenezer forint maradhat ezeknél a családoknál.
    Az egy, illetve három vagy annál több gyereket nevelők kedvezménye nem változik, ők havonta továbbra is tízezer, illetve csaknem százezer forintnyi adókedvezményt tudnak érvényesíteni - közölte, hozzátéve, az adókedvezmény már a várandósság 91. napjától igénybe vehető.
    Novák Katalin úgy fogalmazott, a kormány családpolitikájának egyik legfontosabb pillére a családi típusú adózás, amelyet 2011-ben vezettek be azért, hogy a családok ne érezzék úgy, hogy anyagi akadályai vannak a gyerekvállalásnak.
    Arra a kérdésre, hogy ha a közfoglalkoztatottak is igénybe vehetik a családi otthonteremtési kedvezményt, akkor hogyan tudják majd a részleteket törleszteni, arra hívta fel a figyelmet: a három vagy annál több gyereket nevelő, illetve vállaló családok 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak, és ahhoz nem kötelező felvenniük a másik 10 millió forint kedvezményes hitelt, az csak lehetőség.