Csongor napja van. | 2024.04.16

Nézőpont: megosztja a magyarokat Angela Merkel személye

2016-01-13 13:52:00

 A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint megosztja a magyarokat Angela Merkel német kancellár személye. Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményükben hozzátették: az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker személye is megosztó, ugyanakkor a Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnökről "alkotott kép pozitív".

    A bevándorlásüggyel terhelt 2015-ös év után mindez arra is rámutat, hogy míg a magyar kormány bevándorláspolitikája mögött nemzeti egység formálódott, addig az európai politikai elit két meghatározó személye megosztja a magyarokat - írták. Míg a magyarok 39 százaléka inkább szimpatizál Angela Merkellel, addig 42 százalékuk inkább rossz véleményt alkot róla. Jean-Claude Junckerről a magyarok 22 százaléka jó, 23 százaléka rossz véleményt alkot - közölte a Nézőpont, megjegyezve: a megkérdezettek harmada nem is ismeri az Európai Bizottság elnökét.
    Mindezzel szemben a megkérdezettek csaknem fele (46 százalék) jó véleménnyel van Vlagyimir Putyinról, a kritikusok aránya csak 28 százalék. A Nézőpont kutatása szerint "az amerikai elnökről alkotott kép hasonlóan pozitív", Barack Obama személyével a felnőtt magyar lakosság háromötöde (59 százalék) szimpatizál, és csak 18 százaléka kritikus.
    A Nézőpont Intézet legfrissebb telefonos közvélemény-kutatása 2016. január 4-7. között készült 1000 ember megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A maximális mintavételi hiba 3,2 százalék - olvasható a közleményben.